El este inginerul român care a inventat cărămida din restul de la cafea. A descoperit rețeta perfectă

El este inginerul român care a inventat cărămida din restul de la cafea. A descoperit rețeta perfectă

Cum ar fi să construiești o casă din cărămidă obținută din zaț de cafea? Pare destul de bizar acest lucru și oricine ar auzi ar fi confuz. Dincolo de aparențe, chiar este posibil, iar asta se datorează unui inginer român, care a avut o idee genială.

Inginerul român care a creat cărămida din zaț de cafea

Sarpataki Alpar este numit de mulți ”Doctorul cărămizii” după ce a avut ingenioasa idee de a face un asemenea material de construcții dintr-un ingredient alimentar, zațul de cafea, adică restul ce rămâne în urma consumului acestei băuturi.

Pe Sarpataki Alpar îl găsim zilnic într-o fabrică din Sălaj. Este foarte dedicat profesiei sale și a impresionat multă lume prin inveția cărămizii din material reciclabil. Ceea ce el a creat ar putea fi o mare amenințare pe piața construcțiilor, pentru producătorii de BCA, cărămizi clasice sau bolțari.

BCA-urile, cărămizile clasice sau bolțarii ar putea fi istorie peste câțiva ani. Anul trecut, fabrica din Sălaj a folosit peste o mie de tone de zaț în realizarea cărămizilor. Ceea ce l-ar putea împiedica pe Sarpataki Alpar pe viitor ar fi producția puțină de zaț de cafea.

Dincolo de riscuri, Sarpataki Alpar este optimist și nu ezită o clipă în a-și dedica timp meseriei lui. Pentru crearea cărămizilor, mai întâi introduce zațul de cafea într-un dozator, după care îl amestecă în materie primă și dozat într-un extruder.

Inginerul Sarpataki Alpar. Sursa foto: captură video ”Observator”

 

”Aici avem depozitat pe un termen scurt zaţul de cafea, îl introducem într-un dozator care după aia mai este amestecat în materie primă şi dozat în extruder acolo”, a declarat pentru Observator inginerul Sarpataki Alpar.

Sarpataki Alpar: ”Zaţul de cafea la cărămidă îl folosim cam de doi ani”

De doi ani Sarpataki Alpar face cărămizi din zaț de cafea. A constatat că ingredientul are un rol degresant și contribuie la porozitatea cărămizii, inclusiv la ardere. Nu are o granulație perfectă și de aceea zațul este benefic pentru realizarea materialului.

 ”Zaţul de cafea la cărămidă îl folosim cam de doi ani. Este un foarte bun degresant şi are şi un aport caloric. Ajută la porozitatea cărămizii şi ajută şi la ardere. Ăsta e cel mai potrivit pentru că are granulaţie perfectă. Nu trebuie măcinat, nu trebuie cernut. Este perfectă.

”Ca să putem introduce în fiecare zi în toate produsele, momentan se vede că este imposibil. Dar, teoretic nu este imposibil, pentru că foarte multă cafea se foloseşte în lume”, a mai detaliat Sarpataki Alpar.

Pentru moment, cărămizile sustenabile nu sunt mai ieftine decât cele clasice. Motivul este că fabrica procură greu materialele reciclabile. Oamenii plănuiesc să introducă în cărămidă și lâna de oaie, deoarece va face izolarea termică a locuinței mai bună.

Please follow and like us:
Pin Share