El este românul care a salvat Europa. Războinicul despre care se vorbește cu onoare și mândrie chiar și astăzi

El este românul care a salvat Europa. Războinicul despre care se vorbește cu onoare și mândrie chiar și astăzi

Nu multă lume știe, dar în urmă cu mai bine de cinci secole, Europa a fost amenințată. Cel care a salvat-o a fost un român. În onoarea lui, chiar și în prezent, clopotele bat pe întregul continent.

Iancu de Hunedoara, voievod al Transilvaniei și salvatorul Europei

Iancu de Hunedoara a fost, fără doar și poate, unul dintre cei mai importanți voievozi ai Transilvaniei. Deși românii cunosc, în linii mari, cariera sa militară, puțini sunt cei care știu că acesta a fost un adevărat salvator al Europei.

Povestea lui Iancu de Hunedoara este strâns legată nu doar de Transilvania, ci și de Europa. Voievodul a jucat un rol crucial în istoria Europei Centrale și de Est, mai ales în contextul conflictelor de la acea vreme.

Iancu de Hunedoara a crescut în Castelul Hunedoara, pe care tatăl său l-a primit de la regele Sigismund al Ungariei. Încă de mic, Iancu de Hunedoara a fost preocupat să învețe și să stăpânească arta războiului.

În anul 1441, Iancu de Hunedoara a fost numit voievod al Transilvaniei. Din acel moment, a început să organizeze ample campanii de apărare împotriva atacurilor otomane.

De departe, una dintre contribuțiile sale semnificative rămâne apărarea Belgradului din 1456. Acesta este și momentul în care lui Iancu de Hunedoara i s-a atribuit rolul de salvator al întregii Europe.

Iancu de Hunedoara a luptat cu o armată de 300 de soldați pentru a salva Belgradul de asediul otoman

În momentul în care a atacat Belgradul, Sultanul Mahomed al II-lea deja trecuse Constantinopolul pe lista de cuceriri. Nu a fost suficient, acesta dorindu-și și Belgradul care, la vremea respectivă, era un punct strategic crucial.

Iancu de Hunedoara a luptat împotriva lui Sultanului Mahomed al II-lea, deși armata era inferioară numeric. Voievodul nu s-a dat bătut și a reușit să adune războinici de diferite naționalități, care să îi țină piept Sultanului Mahomed al II-lea.

Asediul Belgradului a început pe 4 iulie 1456, iar luptele dintre cele două armate antagonice au fost intense. Într-un final, victoria lui Iancu de Hunedoara a fost obținută pe 22 iulie 1456. Nu a fost o simplă victorie, ci a fost o oprire temporară a expansiunii otomane în Europa Centrală.

În continuare, în multe locuri din Europa, clopotele continuă să bată în memoria lui Iancu de Hunedoara și a victoriei sale. Originea acestei tradiții provine chiar din evenimentele din timpul și imediat după Bătălia de la Belgrad.

Please follow and like us:
Pin Share