„Elimină echipa lui Șoigu”. Epurările din Ministerul rus al Apărării, operate de FSB cu acordul Kremlinului | The Moscow Times

„Elimină echipa lui Șoigu”. Epurările din Ministerul rus al Apărării, operate de FSB cu acordul Kremlinului | The Moscow Times

Epurările din Ministerul rus al Apărării sunt rezultatul unei lupte interne între Serviciul Federal de Securitate (FSB, principalul succesor al KGB) și forțele armate ale Moscovei din cauza eșecului de a captura Kievul la începutul invaziei la scară largă din Ucraina și concurenței pentru fonduri, comentează The Moscow Times.

Arestările anunțate recent în rândurile Ministerului rus al Apărării și forțelor armate ale Moscovei vor fi urmate de multe altele în contextul unei ample campanii de epurări orchestrate de FSB, spun pentru The Moscow Times oficiali guvernamentali ruși și surse apropiate de Kremlin citați sub rezerva anonimatului într-o chestiune foarte sensibilă.

Căderea lui Șoigu

Această ipoteză este vehiculată și de căpitanul John Foreman, fost ataşat militar britanic la Moscova. „FSB şi-a înfipt în sfârşit dinţii în Ministerul Apărării şi în Statul Major General. Răbdarea lui (Vladimir – n.r.) Putin a cedat în cele din urmă. Şoigu (Serghei Șoigu, fostul ministru al apărării – n.r.) şi Gherasimov (Valeri Gherasimov, şeful Statului Major General – n.r.) au oferit un tampon, dar Putin a decis că trebuie să facă ceva.

Şoigu a ţinut FSB-ul în mare parte departe de minister pe tot parcursul mandatului său, au fost foarte puţine arestări. Odată ce FSB-ul îşi înfige dinţii în tine, nimeni nu ştie cât de departe va merge”, a declarat Foreman, citat de agenția de presă Reuters, preluată de News.ro.

Sub pretextul combaterii corupției în structurile militare, FSB a lansat o vânătoare împotriva generalilor de rang înalt în speranța de a da vina pe conducerea armatei pentru eșecul războiului fulger preconizat inițial de Moscova și de a prelua controlul asupra fondurilor destinate așa-numitei „operațiuni militare speciale”.

Această campanie este desfășurată cu aprobarea tacită a Kremlinului. În același timp, arestările riscă să arunce armata rusă în haos într-un context în care Moscova încearcă să profite de penuria de armament cu care se confruntă Kievul și să înainteze în teritoriul ucrainean, scrie The Moscow Times.

„Are loc o epurare acerbă. FSB elimină echipa lui Șoigu. Era de așteptat. O operațiune de acest tip poate fi efectuată doar cu aprobare (de la vârf – n.r.)”, a declarat o sursă apropiată Kremlinului.

Această campanie de epurări pare a fi punctul culminant al luptei interne apărute pe fondul războiului și competiției pentru resurse între serviciile de securitate și Ministerul Apărării – și marchează o victorie pentru FSB, care a obținut îngăduința fostului agent KGB Vladimir Putin.

„Mai este cale lungă până la încheierea epurărilor. Ne așteaptă mai multe arestări”, a adăugat sursa apropiată Kremlinului.

Un oficial guvernamental crede că Rusia va asista la „cele mai mari epurări” din perioada sa modernă. „Cred că zeci, poate sute de oameni de diferite ranguri din toate unitățile Ministerului Apărării vor fi arestați până la sfârșitul anului”, a declarat acest oficial.

FSB ar deține controlul asupra Ministerului Apărării de la Moscova

O altă sursă a declarat că ofițerii din serviciile de securitate au descins la sediul Ministerului rus al Apărării încă înainte de arestarea viceministrului Timur Ivanov, primul caz de corupție anunțat public pe fondul înlăturării lui Șoigu. „Acum există mai mulți cekisti acolo decât personal militar, așa mi se pare”, a comentat sarcastic această sursă apropiată Ministerului rus al Apărării.

Kremlinul s-a grăbit să susțină că aceste arestări fac parte dintr-o luptă continuă împotriva corupției. Deși mass-media independentă, opoziția, observatorii internaționali și chiar și bloggeri militari ruși denunță de ani buni corupția din armata rusă, totuși arestările au început abia odată cu remanierea de la conducerea Ministerului Apărării, notează The Moscow Times.

Această campanie autorizată de Kremlin arată că FSB „triumfează” în confruntarea sa cu armata, a subliniat o altă sursă apropiată Kremlinului.

„Trebuie să existe un singur vinovat pentru eșecul invaziei. Fie serviciile speciale, care au fost angrenate în colectarea de informații și disecarea lor pentru război și i-au promis lui Putin o operațiune triumfătoare și o victorie rapidă, dar care a eșuat în cele din urmă, fie «cea de-a doua armată a lumii», (…), care trebuia să asigure victoria lui Putin, dar s-a dovedit a fi un tigru de hârtie și a eșuat lamentabil”, a adăugat sursa citată de The Moscow Times.

Oficialii FSB ar putea avea parte de promovări și premii pentru „lupta lor împotriva corupției”, spune un al doilea oficial guvernamental. Potrivit acestuia, FSB nu își dorește decât să pună stăpânire pe sectoarele cu bugete mari.

Întrebat dacă epurările ar putea împiedica eforturile de război ale Kremlinului, derutând conducerea militară de la Moscova într-un moment în care încearcă să profite de penuria de muniții a Kievului, sursa a răspuns: „Chiar credeți că vreunul dintre ei (din FSB – n.r.) își face griji cumva de succesul operațiunii speciale?”.

Fostul comandant al Armatei 58, menținut după gratii

Un tribunal militar a refuzat luni să îl plaseze în arest la domiciliu pe Ivan Popov, fostul comandant al Armatei 58 arestat sub suspiciunea de fraudă, informează Reuters, potrivit news.ro.

Popov susţine că a fost demis în vara anului trecut după ce a informat comandamentul superior despre situaţia dezastruoasă de pe frontul din Ucraina.

La aproape un an distanță, Comitetul de Investigaţii din Rusia îl acuză pe acest comandant cu numele de cod „Spartacus” că a furat fier în valoare de 1,44 de milioane de dolari ce era destinat pentru construcţia unor fortificaţii în Ucraina.

Unii bloggeri militari ruși resping această acuzaţie şi îl prezintă pe Popov drept un patriot care a fost pedepsit pentru că a spus adevărul.

O înregistrare video publicată de canalul de ştiri SHOT îl arată pe fostul comandant zâmbind în instanţă după respingerea cererii sale de a fi transferat în arest la domiciliu.