Elveția vrea să discute despre rezultatele summitului de pace cu Rusia, China și alte țări care nu au participat

Elveția vrea să discute despre rezultatele summitului de pace cu Rusia, China și alte țări care nu au participat

Guvernul elvețian intenționează să discute despre rezultatele summitului pentru pace cu țările care nu au participat la reuniune, inclusiv Rusia și China, a declarat ministrul de externe Ignazio Cassis duminică, 16 iunie, relatează The Kyiv Independent.

Reprezentanți din aproximativ 100 de țări și organizații au fost prezenți la reuniunea organizată pe 15 și 16 iunie, în staţiunea elveţiană de lux Burgenstock. Rusia nu a fost invitată, în timp ce China a respins invitația.

„Avem o ambasadă care funcționează la Moscova și, la fiecare două săptămâni, comunicăm cu ministrul de externe al Rusiei și avem, de asemenea, intenția de a discuta rezultatele acestei conferințe cu Rusia”, a declarat Cassis într-o conferință de presă de după summit.

De asemenea, șeful diplomației elvețiene a spus că țara sa plănuiește să discute rezultatele și cu alte națiuni „la ușile cărora am bătut, dar nu au venit, cum ar fi China”.

Biroul prezidențial al Ucrainei a transmis că participanții la conferință au ca obiectiv formularea unui plan comun de pace care va fi prezentat unui reprezentant rus în timpul unui al doilea summit.

Anterior, Elveția a declarat că un proces de pace fără participarea Rusiei este „de neconceput” și că președintelui rus Vladimir Putin i s-ar putea permite să intre în țară pentru cel de-al doilea summit, în ciuda mandatului de arestare emis de Curtea Penală Internațională (CPI).

În martie 2023, CPI a emis un mandat de arestare împotriva lui Putin și a comisarei pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, în legătură cu deportările de copii ucraineni.

Nu este clar dacă Rusia ar fi interesată să participe la viitorul summit.

Cu o zi înainte de reuniunea din Elveția, președintele rus Vladimir Putin a prezentat propriile condiții pentru discuțiile de pace, adică retragerea completă a Ucrainei din regiunile Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie, inclusiv din teritoriile deținute în prezent de Ucraina, condiții respinse de Kiev.

Beijingul a declinat invitația la summitul din Elveția, spunând că nu au fost îndeplinite condițiile sale de participare.

Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a declarat că, cel mai probabil, China a refuzat invitația la cererea Kremlinului.

În luna mai, Beijingul a prezentat propriul său de pace pentru Ucraina.