Emmanuel Macron a intervenit personal pentru a ajuta Airbus, după sancțiunile împotriva titanului rusesc

Emmanuel Macron a intervenit personal pentru a ajuta Airbus, după sancțiunile împotriva titanului rusesc

Președintele francez Emmanuel Macron a intervenit personal pentru a-l convinge pe premierul canadian Justin Trudeau să acorde Airbus și altor firme aerospațiale o derogare de la sancțiunile impuse împotriva importurilor de titan rusesc, informează Reuters, care citează trei surse familiare cu acest caz.

Solicitarea sensibilă a fost făcută în timpul unei convorbiri telefonice între cei doi lideri în luna martie, la câteva săptămâni după ce Canada, spre deosebire de ceilalţi aliaţi, a decis să impună sancțiuni asupra importurilor de titan, un metal strategic pentru industria aeronautică.

Măsura a alarmat compania Airbus, cu sediul în Franța, și alte companii care încă se bazează pe importurile din Rusia pentru uzinele situate în Canada sau în alte ţări. O sursă apropiată liderului francez a declarat pentru Reuters că Macron a făcut un “efort semnificativ” pentru a-l convinge pe Trudeau să acorde o scutire pentru companiile europene.

“Multe mesaje au fost transmise la toate nivelurile”, a adăugat sursa, referindu-se la ample presiuni diplomatice și industriale.

O sursă canadiană familiarizată cu această chestiune a declarat că Macron a abordat subiectul într-o convorbire telefonică cu Trudeau pe 29 martie, înainte de vizita premierului francez Gabriel Attal în Canada, care a abordat, de asemenea, această problemă.

O sursă separată a declarat pentru Reuters că eforturile franceze au fost susținute de cel puțin încă un guvern european. Iniţial, guvernul canadian și-a menținut poziția, însă câteva zile mai târziu a acordat derogări pentru Airbus și alte companii. Măsura a fost criticată de ambasadorul Ucrainei în Canada.

“Nu a fost ușor să obținem ridicarea sancțiunilor. Cred că dacă guvernul francez nu ar fi ridicat-o continuu la acel nivel, am fi rămas destul de fermi”, a declarat sursa canadiană pentru Reuters. Birourile celor doi lideri au refuzat să comenteze, iar Airbus a declarat că “respectă toate sancțiunile aplicabile legate de Rusia”.

Potrivit Reuters, lupta la nivel înalt pentru a menține fluxul de titan rusesc evidențiază cât de dificil le este ţărilor occidentale să pedepsească Rusia pentru războiul său din Ucraina fără a afecta lanțurile de aprovizionare pentru industriile care au nevoie de planificări pe termen mediu şi lung.

Cel mai mare furnizor de titan pentru industria aeronautică este o companie rusească

Compania VSMPO-AVISMA din Rusia, susținută de stat, este cel mai mare producător de titan de înaltă calitate, a cărui rezistență și greutate redusă îl fac ideal pentru anumite componente cheie în fabricarea avioanelor, precum piese de motor și trenurile de aterizare.

Renunţarea la titanul rusesc și la alte minerale esențiale produse în țări precum China se dovedește dificilă pentru industria occidentală. “Problema este că o nouă fabrică de titan durează ani de zile și certificarea sa ar putea dura încă un an sau doi”, a declarat pentru Reuters Kevin Michaels, director al AeroDynamic Advisory.

Deşi ţările occidentale au impus o serie de sancțiuni împotriva Moscovei, acestea au evitat să blocheze accesul la aliajele specializate și la piesele speciale ale VSMPO de teamă să nu afecteze industria aeronautică.

Decizia neașteptată a Canadei de a interzice importurile de la VSMPO a coincis cu cea de-a doua aniversare a invaziei Moscovei în Ucraina și a luat prin surprindere industria aeronautică.

Apelurile către Ottawa au început “imediat, literalmente în aceeași zi”, a declarat o a doua sursă canadiană pentru Reuters. Airbus s-a aflat în prima linie, având în vedere că toate trenurile de aterizare pentru avionul său A350-1000 provin de la o singură fabrică din Ontario.

“Airbus a fost una dintre cele mai mari voci care au făcut lobby și au făcut-o și prin intermediul guvernului francez”, a declarat prima sursă canadiană.

Airbus, care a declarat în decembrie 2022 că va renunța la titanul rusesc în “luni, nu ani”, a declarat că lucrează intens pentru a reduce dependența, dar a refuzat să ofere o dată limită. “Acest lucru este deja în curs de desfășurare”, a declarat un purtător de cuvânt.

Canada nu a spus când vor expira derogările, dar o persoană familiarizată cu planul a declarat că a acordat industriei trei ani. Ucraina a îndemnat națiunile occidentale să sporească sancțiunile.

Sancțiunile canadiene ar fi putut, de asemenea, să afecteze rivalul Airbus, Boeing, dar constructorul american de avioane a fost scutit de probleme datorită unei derogări acordate furnizorului francez de echipamente Safran, au declarat surse din industrie.

Boeing a anunțat în martie 2022 că a încetat să mai cumpere titan direct din Rusia, iar compania americană este mai puţin vulnerabilă la acest subiect sensibil din punct de vedere politic decât competitorul european.

Dar, la fel ca Airbus, Boeing cumpără trenuri de aterizare fabricate în Canada pentru avionul său 787 Dreamliner. Două surse din industrie au declarat pentru Reuters că uzina din zona Toronto condusă de Safran continuă să se bazeze pe titanul rusesc de la VSMPO, până când va dezvoltă noi surse de aprovizionare din Europa.