Enzima are ar putea soluționa problema lipsei de sânge. Descoperire importantă a cercetătorilor danezi

Enzima are ar putea soluționa problema lipsei de sânge. Descoperire importantă a cercetătorilor danezi

Cercetarea în domeniul producerii de sânge de donator universal din sângele celorlalte grupe a făcut un pas decisiv înainte, odată cu descoperirea făcută de oamenii de știință de la Universitatea Tehnică din Danemarca (DTU) și Universitatea Lund.

Enzima are ar putea soluționa problema lipsei de sânge

Cercetătorii danezi au descoperit enzime care, atunci când sunt amestecate cu celulele roșii din sânge, sunt capabile să elimine zaharurile specifice care alcătuiesc antigenele A și B din grupele de sânge ABO umane. Rezultatele au fost publicate în revista Nature Microbiology.

„Pentru prima dată, noile cocktailuri enzimatice nu numai că elimină antigenele A și B bine descrise, dar și variante extinse care nu au fost recunoscute anterior ca fiind problematice pentru siguranța transfuziilor.

Suntem aproape de a putea produce sânge universal de la donatori din grupa B, în timp ce mai sunt încă lucrări de făcut pentru a converti sângele mai complex din grupa A.

Obiectivul nostru este acum să investigăm în detaliu dacă există obstacole suplimentare și cum putem îmbunătăți enzimele noastre pentru a atinge obiectivul final al producției de sânge universal”, spune profesorul Maher Abou Hachem, care este conducătorul studiului la DTU și unul dintre cercetătorii principali din spatele descoperirii, citat de Medical Xpress.

Acesta afirmă că descoperirea este rezultatul combinării expertizei cercetătorilor DTU în domeniul enzimelor din microbiomul intestinal uman și a cercetătorilor Universității Lund în domeniul grupelor sanguine bazate pe carbohidrați și al medicinei transfuzionale.

Cerere mare de sânge

Globulele roșii din sângele uman poartă structuri specifice complexe de zaharuri (antigene) care definesc cele patru grupe sanguine ABO A, B, AB și O. Aceste antigene controlează compatibilitatea dintre donatori și primitori pentru transfuzia de sânge și transplantul de organe în condiții de siguranță.

Sângele donat este analizat pentru depistarea markerilor de boală și a principalelor grupe sanguine. Apoi poate fi păstrat la frigider timp de până la 42 de zile.

Nevoia de sânge donat este mare din cauza faptului că vârstnicii reprezintă o proporție mai mare din populație, iar numărul de pacienți supuși unor proceduri medicale cu utilizare intensivă de sânge este tot mai mare.

Transformarea cu succes a tipurilor de sânge A sau B în sânge de donator universal ABO poate reduce semnificativ logistica și costurile asociate în prezent cu stocarea a patru tipuri diferite de sânge.

În plus, dezvoltarea sângelui universal de donator va duce la creșterea rezervei de sânge prin reducerea risipei de sânge care se apropie de data expirării.

Motivul pentru care este necesară eliminarea antigenelor A și B pentru a crea sânge de donator universal este că acestea pot declanșa reacții imune care pun viața în pericol atunci când sunt transfuzate la receptori nepotriviți.

Conceptul de utilizare a enzimelor pentru a genera sânge de donator universal a fost introdus acum mai bine de 40 de ani. De atunci, au fost descoperite enzime mai eficiente pentru eliminarea antigenelor A și B, dar cercetătorii nu au reușit încă să explice sau să elimine toate reacțiile imune legate de sânge și, prin urmare, aceste enzime nu sunt încă utilizate în practica clinică.

Enzime din intestin

Grupurile de cercetare de la DTU și de la Universitatea Lund au mers într-o nouă direcție pentru a găsi enzime care pot elimina atât antigenele sanguine A și B, cât și zaharurile care le blochează.

Echipele de cercetare au descoperit noi amestecuri de enzime din bacteria Akkermansia muciniphila din intestinul uman, care se hrănește prin descompunerea mucusului, care acoperă suprafața intestinului.

Se pare că aceste enzime sunt excepțional de eficiente, deoarece zaharurile complexe de la suprafața mucoasei intestinale au asemănări chimice cu cele care se găsesc la suprafața celulelor sanguine.

„Ceea ce este special la mucoasă este faptul că bacteriile, care pot trăi pe acest material, au adesea enzime adaptate pentru a descompune structurile de zahăr ale mucoasei, care includ antigenele ABO ale grupului sanguin. Această ipoteză s-a dovedit a fi corectă”, spune Hachem.

Cercetătorii din acest studiu au testat 24 de enzime, pe care le-au folosit pentru a procesa sute de probe de sânge.

„Sângele universal va crea o utilizare mai eficientă a sângelui de la donatori și, de asemenea, va evita efectuarea din greșeală a transfuziilor de la grupa greșită de sânge, care altfel pot duce la consecințe potențial fatale la primitor.

Atunci când vom putea crea sânge de donator ABO-universal, vom simplifica logistica transportului și administrării de produse sanguine sigure, reducând în același timp la minimum risipa de sânge”, a declarat profesorul Martin L. Olsson, conducătorul studiului de la Universitatea Lund.

Cercetătorii de la DTU și de la Universitatea Lund au solicitat un brevet pentru noile enzime și pentru metoda de tratament enzimatic și se așteaptă să facă progrese suplimentare în acest sens în cadrul noului lor proiect comun în următorii trei ani și jumătate.

În caz de succes, conceptul trebuie testat în cadrul unor studii controlate pe pacienți înainte ca acesta să poată fi luat în considerare pentru producția comercială și utilizarea clinică.

Please follow and like us:
Pin Share