Europa, amenințată de cea mai fierbinte vară din istorie. „Doborâm constant recordurile de căldură”

Europa, amenințată de cea mai fierbinte vară din istorie. „Doborâm constant recordurile de căldură”

Meteorologii avertizează că Europa ar putea avea parte de încă o vară fierbinte, poate chiar cea mai călduroasă înregistrată, relatează Digi24, care citează Euronews. Prognoza se bazează pe faptul că deja au fost 11 luni consecutive cu recorduri de căldură, iar temperaturile de la suprafața apei în Atlanticul de Nord au crescut la cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani.

Cu toate acestea, meteorologii afirmă că este greu de prezis ce fenomene ne așteaptă în următoarele luni, mai ales că vremea se schimbă de la o zi la alta.

„Este incredibil de dificil să prezici cu exactitate cum va fi vremea cu luni înainte, darămite chiar săptămâni și uneori zile”, arată Tamsin Green, meteorolog de la serviciul de prognoză Weather & Radar.

Specialiștii pot însă să analizeze modelele meteorologice și datele cu tendințele generale – inclusiv mediile lunare ale temperaturii. În prezent, există indicii că iunie, iulie și august au toate șansele să se situeze peste medie în ceea ce privește temperatura, arată Green.

Cu toate acestea, vremea de pe continent variază foarte mult, ceea ce face dificil de prezis unde s-ar putea înregistra o „vară fierbinte”.

Este posibil, afirmă meteorologii, să existe puncte fierbinți în sudul și estul Europei. În Europa de Vest s-ar putea înregistra precipitații medii în iunie, apoi ploi peste medie în sudul Europei, în iulie. Luna august se anunță mai aridă pentru o mare parte a continentului.

Tranziția între El Niño și La Niña, periculoasă

Printre factorii care influențează vremea schimbătoare a Europei se află în prezent tranziția între fenomenele climatice El Niño și La Niña. Climatologii sunt de părere că vom rămâne în această fază neutră cel puțin până la începutul verii, dar efectele El Niño își fac simțită prezența.

„În ultimele luni, temperaturile aerului și oceanelor au fost foarte ridicate. Încă persistă”, spune Green. În ciuda faptului că El Niño este definit ca temperaturi peste medie la suprafața mării și precipitații crescute în Oceanul Pacific tropical central și de est, are efecte la scară largă.

Astfel, vremea dintr-o zonă poate afecta condițiile de pe cealaltă parte a planetei, adaugă Tamisn Green. Dacă într-o parte a globului sunt precipitații abundente, în alta vor fi precipitații reduse.

„Doborâm constant recordurile de căldură”

De departe însă, schimbările climatice sunt cele care joacă un rol-cheie în verile din ce în ce mai călduroase care afectează continentul. „Un factor care nu poate fi ignorat este că doborâm constant recordurile de căldură”, spune Green.

„Ultimii zece ani au fost cei mai călduroși înregistrați vreodată, cea mai mare parte a încălzirii Pământului având loc în ultimii 40 de ani. Am văzut luna aprilie 2024 devenind a 11-a lună la rând cu cea mai ridicată temperatură din istorie.

Cea mai recentă medie pe cinci ani arată că temperaturile din Europa sunt acum cu 2,3 ​​grade Celsius peste nivelurile preindustriale, comparativ cu 1,3 grade Celsius mai mari la nivel global. În acest context, Green consideră că 2024 va fi probabil încă un an record.