Europa rămâne dependentă de gazele ruseşti. Oficiali din UE negociază continuarea livrărilor printr-o conductă care să evite războiul din Ucraina

Europa rămâne dependentă de gazele ruseşti. Oficiali din UE negociază continuarea livrărilor printr-o conductă care să evite războiul din Ucraina

Încă din primele zile de război din Ucraina, majoritatea țărilor din Uniunea Europeană au anunțat că toată lumea trebuie să renunțe să mai cumpere gaz rusesc, pentru a nu alimenta cufărul de război al Moscovei. S-a urlat și s-a făcut foarte mult caz, în realitatea multe țări au continuat să cumpere gaz rusesc, chiar dacă au reușit asta prin proxy.

Europa rămâne dependentă de gazele ruseşti

În prezent, mai multe țări din Europa de Est primesc gaz rusesc printr-o conductă care traversează Ucraina. Paradoxal, Kievul nu sabotează această conductă pentru că primește sute de milioane de dolari pe an drept în chirie de pe urma comerțului rusesc de gaze. Problema e că acordul care reglementează tranzitul gazelor rusești prin Ucraina expiră la finele anului 2024, iar unii analiști militari cred că livrările de gaze rusești vor fi sistate.

Cu toate acestea, specialiștii europeni sunt optimiști că livrarea de gaze rusești spre Europa va continua și în 2025. Astfel că se face lobby intens ca țevile de gaze să rămână funcționale și începând cu 2025, timp în care gazul rusesc să curgă spre o parte din țările din Uniunea Europeană.

Există, desigur, și contestatari ai acestui scenariu, care vor cu orice preț ca gazul rusesc să nu mai fie cumpărat de europeni. În acest sens, o variantă ar fi ca firmele din Europa să cumpere gaze din Azerbaidjan, pe care să-l injecteze în conductele rusești care ajung în Europa. Ar fi o variantă care să evite ”situația jenantă” prin care Europa cumpără gaz rusesc și, implicit, susține financiar războiul.

Conform Bloomberg, Ucraina ar fi de acord cu această idee, cu toate că a încasat până acum 1 miliard de euro din chirie pentru țevile de gaze. Problema e că Rusia nu ar accepta prea ușor ca cineva să-i sechestreze țevile de gaze, astfel că există îngrijorări că gazoductele ar putea deveni în curând ținte militare și vor fi distruse, iar repararea lor ar fi mult prea constisitoare.

 O parte din țările din UE speră să scape de gazele rusești

“Sunt două aspecte pe care trebuie să le avem întotdeauna în vedere. Unul este că Ucraina are o infrastructură incredibilă pentru tranzitul şi stocarea gazelor, care ar trebui să fie folosită, şi doi Ucraina este dispusă să utilizeze această infrastructură pentru că îi aduce foarte multe avantaje”, a declarat directorul companiei de stat Naftogaz, Oleksiy Chernyshov.

Cu toate că a exclus orice colaborare cu Gazprom, oficialul ucrainean admite că aducerea de gaz din Azerbaidjan ar putea avea un viitor. Discuțiile respective ar fi într-o fază incipientă, pentru că acordul de tranzit actual va expira doar la iarnă. În discuții a fost implicată inclusiv firma Uniper SE.

Slovacia este una din țările care ar putea beneficia de un astfel de acord, iar premierul Robert Fico a recunoscut acest lucru luna trecută, când a fost în vizită în Azerbaidjan. ”Acum totul depinde de negocierile dintre companii precum Gazprom, companiile din Azerbaidjan şi Ucraina, precum şi altele pentru a pune la punct condiţiile economice şi de preţ. Dacă vor face asta, Slovacia ar putea importa gaze din Azerbaidjan, iar o parte va rămâne în Slovacia şi alte va trece în drum spre alte ţări”, a declarat Robert Fico în luna mai.

Comisia Europeană e convinsă că bătrânul continent poate face față oricărui blocaj de comerț cu gaz rusesc fără nicio consecință. Nu toate țările sunt de acord cu această ipoteză, cum ar fi Ungaria. Aceste țări se tem că Europa se poate confrunta cu o nouă criză energetică dacă lucrurile vor fi abordate mult prea radical.