EXCLUSIV | Cum a luat Primăria Sectorului 4 de la bolnavi și a dat la șoferi un teren din proprietatea Spitalului „Obregia”. ASSMB: „În scopul dezvoltării infrastructurii sanitare”

EXCLUSIV | Cum a luat Primăria Sectorului 4 de la bolnavi și a dat la șoferi un teren din proprietatea Spitalului „Obregia”. ASSMB: „În scopul dezvoltării infrastructurii sanitare”

Între frustrarea șoferilor care nu găsesc loc de parcare și nevoile pacienților, Primăria Sectorului 4 a făcut o alegere clară: a construit o parcare rupând, cu acordul Primăriei Capitalei, o bucată din curtea Spitalului de Boli Psihice „Prof. dr. Al. Obregia”.

Fermă pentru terapie ocupațională, ateliere de resocializare

Înainte de a aparține Primăriei București, terenul pe care se află Spitalul „Obregia” s-a aflat în proprietatea Eforiei Spitalelor Civile, o entitate alcătuită din mai multe fundații și finanțată din donații. Medicul Obregia a ales acest loc pentru spital încă din 1893, potrivit revistei „Studii de Știință și Cultură”. 

„În anul 1906, se repartizează oficial, de către Eforia Spitalelor Civile, terenul de 120 hectare (parte din moşia Popeşti, de pe platoul Filaretului), necesar construcţiei spitalului”, menționează publicația citată. 

17 ani, cu tot cu întreruperile cauzate de lipsa finanțării și de Primul Război Mondial, a durat ridicarea unității medicale. Primii pacienți, de la pavilionul de terapie ocupațională, au muncit și ei la terminarea celorlalte corpuri. 

La inaugurarea din 1923, era cel mai mare spital de specialitate psihiatrică din Europa. Avea și o fermă, cu acces liber pentru pacienți, pentru plimbare sau pentru muncă. 

După Revoluția din 1989, la Spitalul „Obregia” a fost inaugurat un Centru de Resocializare, cu ateliere unde bolnavii puteau desfășura diferite activități și chiar profesa meserii, munca lor fiind remunerată. Resocializarea a fost ideea conducătorului de atunci al spitalului, medicul Aurel Romila.

Intrarea principală a Spitalului „Obregia”

De la moșia Popești la betoanele sectorului

În prezent, pacienții de la „Obregia” au la dispoziție doar cei patru pereți ai saloanelor pe durata internării. Livada din grădina spitalului a fost defrișată cu mulți ani în urmă. Curtea este intens circulată de mașinile cadrelor medicale, ale vizitatorilor, ale clienților de la laboratorul de analize sau de la prestatorii privați de servicii medicale care funcționează în incinta spitalului. 

În spatele instituției de pe Șoseaua Berceni nr. 10 exista un spațiu verde, din care au rămas câteva tufe de ciulini și buruieni. Mare parte din teren a fost îngrădită, asfaltată și transformată în parcare, cu intrare din strada Moldovița. O parcare care nu mai are legătură decât în cartea funciară cu unitatea medicală. Pentru că noua amenajare este încadrată, la fel ca și restul terenului din administrarea spitalului, la categoria curți-construcții, betonarea unui spațiu verde n-a întâmpinat piedici din punct de vedere legal. Nici din punct de vedere instituțional, după cum se va vedea mai departe. 

Spațiul verde din spatele spitalului este plin de buruieni

Cum a ajuns Spitalul „Obregia” să piardă un teren fără a obține, la schimb, nici un beneficiu pentru pacienți, cadre medicale și aparținători? L-a cedat tocmai sub pretextul amenajării de „infrastructură sanitară”, după cum arată o explicație dată pentru Libertatea de Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB). 

Primăria Sectorului 4 a promis că amenajează o parcare pentru spital, dar a construit o parcare publică, pe bază de abonament anual. În plus, primăria n-a predat până acum investiția către ASSMB. 

Asociere ASSMB – Sectorul 4

Spitalul de Boli Psihice se află în administrarea ASSMB, conform HCGMB nr. 112/30.06.2010. Terenul spitalului face parte din domeniul public al Municipiului București. Acum doi ani, în iunie 2022, conducerea spitalului, ASSMB și Primăria Sectorului 4 s-au asociat pentru „dezvoltarea infrastructurii sanitare”. 

„Prin H.C.G.M.B. nr. 308/02.06.2022 s-a aprobat asocierea Sectorului 4 al Municipiului București cu Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, pentru Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia” și Spitalul de Boli Cronice „Sf. Luca”, și cu Institutul de Neurologie și Boli Neurovasculare, în vederea finanțării și realizării, în comun, de investiții în scopul dezvoltării infrastructurii sanitare din Sectorul 4 și s-a aprobat, în acest sens, modelul Protocolului de asociere”, se arată în răspunsul ASSMB pentru Libertatea.

„Spitalul are o nevoie acută de locuri de parcare”

În noiembrie 2022, conducerea Sectorului 4 a solicitat ASSMB „acordul pentru demararea lucrărilor de amenajare a parcării, în baza contractului subsecvent de servicii nr. 120 înregistrat sub nr. 677/13.07.2022, privind elaborarea Studiului de Fezabilitate și a Proiectului Tehnic pentru Amenajare Centru de Imagistică, Parcare și spații exterioare în cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie «Profesor Doctor Alexandru Obregia»”. 

ASSMB a dat un aviz favorabil, cerând în prealabil un punct de vedere de la conducerea spitalului, după cum o atestă un document semnat de directorul de atunci al instituției, Cristian Plută, și de adjuncta lui, Oana Sivache. 

În răspunsul de pe 22 decembrie 2022, managerul spitalului, medicul Andrian Țîbîrnă, anunța ASSMB că este de acord cu „demararea lucrărilor de amenajare a parcării din incinta spitalului”: „Menționăm faptul că spitalul are o nevoie acută de locuri de parcare, atât pentru personalul propriu, cât și pentru pacienți/aparținători”. 

Imagistica fantomă

În ședința Consiliului Local al Sectorului 4 din 1 februarie 2023, grupul PNL propune un amendament la bugetul anual. Printre obiectivele la care face referire acest amendament se numără „Amenajare Centru de Imagistică, Parcare și spații exterioare în cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie «Obregia» cu deschidere spre strada Moldovița – alocare în anul 2023 din bugetul local de 1.001.000 lei”. 

Mențiunea apare în procesul-verbal al ședinței, de pe site-ul Primăriei Sectorului 4.  Amendamentul a fost aprobat cu 20 de voturi pentru și 5 abțineri. 

Partea de „centru de imagistică” (care presupune aparat RMN, CT, ecograf) din proiect apare doar în acest proces verbal și în proiectul tehnic, prezentat ASSMB de Primăria Sectorului 4. Conducerea spitalului a fost întrebată doar despre parcare și doar pentru parcare și-a dat acordul. 

Ce-au sărbătorit liberalii

În anunțul de pe site-ul PNL București, publicat după votarea amendamentului, nu mai apare nici vreo referire, oricât de vagă, la spital sau la „infrastructură sanitară”. Aleșii liberali se felicită pentru că au făcut rost de „spații de parcare pentru cetățeni”:

„Consilierii locali ai PNL Sector 4 au trecut prin vot 4 spații de parcare noi pentru cetățeni. După numeroase consultări cu cetățenii, consilierii locali Adrian Niculae, Rareș Lazăr, Letiția Stoian și Matei Ștefănescu au propus amendamentul pe bugetul anului 2023 care vizează construirea următoarelor parcări: Parcare Spitalul de Psihiatrie Alexandru Obregia cu ieșire spre strada Moldovița, Parcare Strada Bucovăț, Parcare Parcul Tudor Arghezi, Parcare bd. Metalurgiei 132”. 

PS4 a pus tarif la „parcarea spitalului”

La sfârșitul lui octombrie 2023, Primăria Sectorului 4, prin Direcția Mobilitate Urbană, anunța darea în folosință „în regim de parcare publică” a unei parcări cu 220 de locuri în zona Moldovița – Emil Racoviță. Fotografia care însoțește anunțul este realizată pe terenul din spatele Spitalului „Obregia”. 

Locurile respective sunt „disponibile pentru închiriere”, pe bază de abonament nominal anual, la tariful de 80 lei/ lună, pentru persoane fizice și 120 de lei lunar pentru persoane juridice. Primarul Daniel Băluță a precizat că aceste locuri de parcare nu fac parte din categoria parcărilor de reședință, potrivit Buletin.de. 

Avizul dat de ASSMB pentru amenajarea acestei parcări avea însă o condiție mare și lată: parcarea avea „scopul exclusiv să deservească unitatea sanitară, respectiv să fie utilizată de către pacienți, aparținători și personalul medical”.

„Până la momentul prezent, investiția nu a fost predată către ASSMB”, se arată în răspunsul scris al Administrației Spitalelor pentru Libertatea. 

În prezent, bariera de la intrarea în parcarea de pe terenul spitalului este ridicată. Cabina pentru paznic este goală, iar aparatul pentru plătit taxa de parcare nu funcționează. Pe cele 220 de locuri poate parca oricine, din cartier sau din afara lui, cu sau fără legătură cu spitalul. 

Întrebată despre situația acestei investiții, Primăria Sectorului 4 a solicitat mai mult timp de formulare a unei explicații, „luând în considerare volumul mare de lucrări aflate în lucru la serviciile de specialitate”.