Exit Poll Brașov | Prezenţa la vot Braşov şi rezultate alegeri locale Brașov

Exit Poll Brașov | Prezenţa la vot Braşov şi rezultate alegeri locale Brașov

Locuitorii județului Brașov își aleg pe 9 iunie primarii, consilierii locali, președintele de consiliu județean și consilierii județeni în cadrul alegerilor locale din acest an.

Update, ora 11.18: Prezenţa la vot în municipiul Braşov era, la ora 11.00, de 12,43 la sută. La nivelul judeţului, prezenţa la vot era de 13,38 la sută.

Alegeri locale Brașov 2024

Brașovenii sunt așteptați duminică, pe 9 iunie, la urne ca să-și aleagă primarul și consilierii locali în cadrul alegerilor locale 2024, adică pe cei care vor lua decizii cu privire la aspecte care ne afectează direct, precum bugetul local, serviciile publice locale și dezvoltarea urbană și rurală.

Data alegerilor locale din 2024 a fost stabilită prin OUG pe 8 martie, atunci când s-a decis comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale.

Secțiile de votare se închid la ora 22.00 și tot atunci ar urma să apară și primele estimări ale unui EXIT POLL pentru Primăria Brașov.

Cine sunt candidații la Primăria orașului Brașov

La Brașov, duelul principal se dă între actualul primar al orașului, Allen Coliban, din partea USR și susținut de Alianța Dreapta Unită și George Scripcaru, cel care a mai condus instituția din 2004 până în 2020. George Scripcaru are 57 de ani, iar acum este candidatul comun PNL-PSD și a fost edilul orașului vreme de 16 ani, până în 2020, când a fost învins de Allen Coliban, membru USR, care a câștigat alegerile cu peste 40 de procente.

În lupta pentru funcţia de primar al municipiului Braşov, la alegerile locale care au loc pe 9 iunie 2024, se mai află candidatul AUR, Dan Tanasă. Brașovenii mai pot opta pentru Florin Muscalu-Crețu (PRM), Ionel Goidescu (Partidul Alternativa pentru Demnitate Națională), Adrian Ciobanu (S.O.S. România) și Nicole-Florin Dogar (candidat independent).

Care sunt candidatii la președinția Consiliului Județean Brașov

Pe lista la șefia Consiliul Județean Brașov se află:

Ana Loredana Predescu (AUR);
Gabriel Francisc Kirsch (UDMR);
Lucian Pătraşcu (PSD);
Adrian Ioan Veştea (PNL);
Gabriel Florescu (SOS România);
Ambrozie Irineu Darău (USR – Alianţa Dreapta Unită).

Ce votăm la alegerile locale 2024

La alegerile locale din 9 iunie, cetățenii aleg primarii localităților, președinții Consiliilor Județene și consilierii locali. Votul este important pentru că de el va depinde gestionarea bugetului local, dezvoltarea infrastructurii – drumuri, școli, spitale – și serviciile publice locale, adică salubritate și transport public.

Cum se realizează un exit poll

Mii de persoane au fost implicate duminică în cercetările care se desfășoară pe tot parcursul zilei, începând de la ora 7.00 – ora de deschidere a secțiilor de vot – și până la ora 22.00 – când se închid urnele. Operatorii sunt prezenți la secțiile de vot din câteva mari orașe din țară pentru a-i intervieva pe alegători după ieșirea de la urne. Aceștia le vor adresa o serie de întrebări legate de votul exprimat la alegerile locale din 9 iunie 2024. Discuția cu operatorii durează cel mult un minut, iar datele furnizate sunt confidențiale.

Niciunul dintre alegători nu va fi întrebat detalii legate de identitate, precum numele, adresa sau alte date personale. Alături de operatorii din secțiile de votare, vor fi mobilizați mai mulți supervizori care vor avea rolul de a monitoriza permanent procesul de culegere a datelor și respectarea procedurilor.

Cum afli care este secția ta de votare

Toate informațiile privind secțiile de votare se regăsesc în Registrul Electoral, care poate fi consultat online. Site-ul culege date de geolocalizare ca să vă poată îndruma prin intermediul Gogle Maps la secția de votare.

Secțiile de votare sunt deschise în intervalul orar 07.00-22.00. Cei care la ora 22.00 se află în sediul secţiei de votare, dar şi cei care se află la rând afară, pot să voteze până până la ora 23.59.

La alegerile locale, alegătorii pot vota unde sunt arondați potrivit adresei de domiciliu sau de reședință:

în localitatea de domiciliu, adică la adresa din cartea de identitate/buletin
în localitatea de reședință, unde au viza de flotant, pe listele permanente, dacă au depus în prealabil o cerere la primăria respectivă cu 45 de zile înainte de data alegerilor sau pe listele suplimentare
alegătorii cu domiciliul în străinătate pot vota doar în țară și doar dacă și-au stabilit reședința în țară înainte de 11 aprilie. În străinătate nu se votează la alegerile locale.

Alegătorul nu mai poate vota și la secția unde este arondat conform domiciliului dacă a votat deja la secția unde are reședința sau invers. Dacă stați într-o localitate și nu aveți documente care să dovedească șederea, nu veți putea vota în localitatea respectivă.

Ce nu ai voie să faci în secția de votare – contravenții și sancțiuni

Potrivit Ghidului publicat pe site-ul Autorității Electorale Permanente, cei care încalcă legea comit fie contravenții, fie infracțiuni prevăzute de Codul Penal, în funcție de gravitatea faptei. Contravențiile sunt un set de norme juridice care reglementează comportamentele neconforme cu legile, caz în care se aplică pedepse sub formă de amenzi. Contravențiile sunt considerate mai puțin grave decât infracțiunile și nu sunt pedepsite de Codul Penal.

Ce face un primar de localitate

Un primar are funcții de autoritate publică, asigurând respectarea legilor și a drepturilor cetățenilor, implementarea legislației, și conduce aparatul de specialitate al primăriei. Potrivit Legii administraţiei publice locale, iată ce face un primar de localitate și care sunt principalele atribuții ale primarului includ:

reprezintă unitatea administrativ-teritorială în relațiile cu alte autorități și în justiție.
funcționează ca ofițer de stare civilă și autoritate tutelară, organizează alegerile, referendumul și recensământul.
prezintă rapoarte anuale și strategii de dezvoltare economică, socială și de mediu consiliului local
exercită funcția de ordonator principal de credite, întocmește și gestionează bugetul local și inițiază negocieri pentru împrumuturi
coordonează și asigură realizarea serviciilor publice locale, gestionează situațiile de urgență, și numește conducătorii instituțiilor publice locale.
elaborează planuri urbanistice, emite avize și autorizații, și asigură conformarea cu standardele de protecție a mediului.

Brașovul, în top 25 cele mai bune destinații turistice din lume în 2024

Tripadvisor, cel mai important site de turism din lume a publicat în luna ianuarie topul celor mai bune 25 de destinații turistice din lume în 2024. România nu lipsește din acest top și este reprezentantă de Brașov. Orașul de la poalele Tâmpei ocupă locul 21, fiind singura locație din Europa în acest clasament.

„În centrul României se află Brașovul, un amestec armonios de farmec tradițional și viața modernă a orașului. Mergeți cu un autobuz cu etaj în jurul orașului pentru a vă orienta și a admira clădirile din mers, apoi coborâți pentru a vă strecura pe strada Sforii, cea mai îngustă stradă din Europa”. Așa sună descrierea pe care cel mai important site de turism din lume, Tripadvisor o face Brașovului.

Orașul de sub Tâmpa este singurul din Europa care apare în top 25 cele mai bune destinații din lume în 2024.