Fabrica din București de care s-a ales praful după Revoluție. Zeci de milioane de carate sintetice s-au produs aici. Acum se ridică un ansamblu rezidențial cu 12 blocuri de 10 etaje

Fabrica din București de care s-a ales praful după Revoluție. Zeci de milioane de carate sintetice s-au produs aici. Acum se ridică un ansamblu rezidențial cu 12 blocuri de 10 etaje

Fabrica din București de care s-a ales praful după Revoluție. Perioada sa de gloria a apus demult, iar în locul ei urmează să fie ridicat un ansamblu rezidențial.

Fabrica din București de care s-a ales praful după Revoluție. A fost unică în Sud – Estul Europei

De-a lungul timpului, Capitala a trecut prin multe schimbări. La un moment dat, în București au existat multe fabrici care au făcut România celebră peste hotare. Este și cazul fabricii de diamante.

Poate că nu multă lume știe, dar în București a existat o fabrică de diamante. Aceasta a fost activă mai bine de trei decenii, timp în care a produs unele dintre cele mai bune carate sintetice din lume.

Fabrica de diamante din București a fost singura de acest fel din Sud – Estul Europei. Sediul său se afla pe Bulevardul Timișoara, în apropierea actualului Afi Palace Cotroceni.

Fabrica de Diamante sintetice de la București a fost renumită în întreaga lume. În perioada sa de glorie, aceasta s-a clasat pe locul patru în lume datorită cantității de diamante produse. De asemenea, a ocupat locul trei în lume în topul fabricilor producătoare de diamante sintetice de calitate.

Cum a luat naștere Fabrica de diamante sintetice

Potrivit ziare.com, ideea de a construi o fabrică de diamante sintetice s-a bazat pe informațiile culese de spionii români trimiși în mai multe țări. După ce au luat informații de la Germania și Suedia, Nicolae Ceaușescu a putut pune la cale planul său măreț și nemaivăzut în Sud – Estul Europei.

Proiectul a luat naștere în 1974. Oficial, fabrica s-a numit ”Regia Autonomă a Ministerului de Interne” Dacia, iar construirea sa a avut scopuri precise. O astfel de fabrică a fost necesară pentru a furniza șantierelor existente în București aparatură de ultimă oră.

De asemenea, fabrica de diamante urma să producă aparatură cu care să fie tăiate mult mai ușor materialele folosite la ridicarea blocurilor, dar și la construcția Metroului din București. Nu în ultimul rând, de diamante aveau nevoie și utilajele care forau rezervoarele de petrol sau de gaze naturale.

Fabrica de diamante a fost un proiect îndrăzneț care s-a bucurat de succes. În scurt timp, diamantele sintetice produse la București au plecat peste hotare, iar în 1978, producția a început să capete dimensiuni industriale.

Fabrica de diamante a atins punctul său culminant în 1980, atunci când producția a ajuns la zece milioane de carate. Anul 1985 a fost și mai bun, productivitatea fabricii ajungând la 20 de milioane de carate.

Prețul unui carat era de 12 milioane, iar spre finalul secolului, fabrica a început să producă din ce în ce mai puțin. Fabrica de diamante a funcționat până în 2010. În locul său, în 2011, a fost deschis Terra Park, un proiect care a falimentat destul de repede.

De măreția fabricii de diamante a lui Ceaușescu mai amintesc doar poveștile. În curând, pe terenul fostei fabrici se va ridica un ansamblu rezidențial. Potrivit b365.5o, ansamblul va avea 12 blocuri de 10 etaje.

Please follow and like us:
Pin Share