Fabrica gigant din România de care s-a ales praful. Producea pe bandă rulantă, avea mii de angajați și era un adevărat colos în industria textilă. După ce a fost privatizată, totul a ajuns o ruină

Fabrica gigant din România de care s-a ales praful. Producea pe bandă rulantă, avea mii de angajați și era un adevărat colos în industria textilă. După ce a fost privatizată, totul a ajuns o ruină

Fabrica gigant din România de care s-a ales praful are o istorie largă. Aici producția era în toi, iar mii de angajați lucrau în perioada comunismului și nu numai. După ce a fost privatizată, totul a ajuns o ruină.

Fabrica gigant din România de care s-a ales praful

În România au existat de-a lungul timpului numeroase fabrici. Multe dintre ele au reușit să renască din propria cenușă, iar în ciuda provocărilor existente de-a lungul timpului, mai funcționează și astăzi.

Nu toate fabricile însă au avut un final fericit. Multe dintre ele, odată cu privatizarea, au ajuns adevărate ruine. Acum doar rămășițele se mai văd în jur, iar puține persoane știu cu adevărat ce se întâmpla în acele locuri cu decenii în urmă.

Fabrica gigant din România de care s-a ales praful este fabrica Vâscoza. Aceasta este situată în Lupeni, mai exact aproape de Valea Jiului. Iar mii de oameni lucrau aici, la producția de textile și măști de gaze pentru armata română.

Un raport din anul 1941 arăta că mii de femei munceau la fabrică. Acestea aveau un program de lucru până la 10 noaptea, destul de drastic. Totodată, dintr-o altă carte aflăm că Fabrica Vâscoza era prin anii 50 cea mai mare fabrică te textile din celuloză din țară.

Producția era în toi în acea perioadă. Pe de altă parte și riscurile erau unele cât se poate de mari. Mai exact, procedeele chimice folosite în industrie puteau afecta anumite persoane.

„Fabrica Vâscoza produce fibre textile din celuloză adusă de la Zărneşti. Până în prezent, este cea mai mare astfel de fabrică din ţară, furnizând materiale pentru mai mult de 70 de întreprinderi. Producţia ei a crescut continuu în ultimii ani”, arăta Athena Rădoi, autoarea volumului „Probleme de geografie – Geografia industrială a raionului Petroşani” (1955).

Cum s-a produs declinul fabricii Vâscoza

Fabrica gigant din România de care s-a ales praful avea să cunoască declinul decenii mai târziu. Deșii mii de oameni munceau aici și o marte parte dintre ei făceau și naveta, iată că după Revoluție lucrurile s-au schimbat radical.

Mai exact, începând cu 1990, fabrica, care se întinde pe aproape 20 de hectare, a fost privatizată. La acea vreme, numărul angajaților a fost redus la doar 100 de persoane, iar în anii următori, construcțiile au ajuns să fie dezafectate.

Astfel, cine ajunge în Lupeni va vedea doar ruinele fabricii. Iar un detaliu care mai iese în evidență și acum este chiar turnul uriaș al acesteia. El a fost ridicat în anii 50, iar locuitorii din zonă au tot propus ca acesta să fie clasat ca monument istoric.

Please follow and like us:
Pin Share