Facilități pentru demnitarii care stau în locuințele de protocol: Cheltuieli acoperite

RMAG news

Guvernul introduce în regim de urgență joi modificări semnificative la legislația referitoare la locuințele de protocol ale RA-APPS. În consecință, vicepreședinții Senatului și Camerei Deputaților, miniștrii și persoanele asimilate acestora, precum și președintele Consiliului Legislativ și Avocatul Poporului care solicită astfel de locuințe vor putea să-și acopere cheltuielile de chirie, întreținere, taxe și impozite pe clădiri și terenuri de la instituțiile unde își desfășoară activitatea.

Cine sunt cei care au dreptul în prezent să solicite locuințe de protocol și ce costuri trebuie să suporte

Una dintre schimbările propuse vizează anumite beneficii de care beneficiază în prezent aleșii și demnitarii care solicită locuințe de protocol, aspecte reglementate în prezent de Ordonanța de Guvern nr. 19/2002.

Locuințele de protocol sunt acordate persoanelor alese sau numite în anumite funcții sau demnități publice pe durata exercitării acestora.

În prezent, pot beneficia de locuințe de protocol, la cerere, cu plata chiriei prevăzute de lege, persoanele care îndeplinesc următoarele funcții publice: vicepreședinții Senatului și Camerei Deputaților, miniștrii și persoanele asimilate acestora, precum și președintele Curții Constituționale, președintele Curții Supreme de Justiție, președintele Curții de Conturi, președintele Consiliului Legislativ și Avocatul Poporului.

Costurile legate de locuințele de protocol, cum ar fi chirie, întreținere pentru energie, gaze, apă, canalizare, amortizare și uzură a bunurilor de inventar, taxe și impozite pe clădiri și terenuri, vor fi suportate direct de către persoanele beneficiare.

Unii aleși nu vor mai trebui să-și facă griji în legătură cu aceste cheltuieli. Alții nu vor mai putea solicita locuințe de protocol

Guvernul dorește acum să schimbe această situație astfel încât costurile legate de locuințele de protocol să fie acoperite în totalitate de către ministerele și instituțiile publice în care își desfășoară activitatea persoanele beneficiare.

Cu toate acestea, lista beneficiarilor pentru locuințele de protocol a fost redusă. În proiectul de OUG prezentat joi Guvernului, nu mai sunt incluși ca posibili beneficiari președinții Curții Constituționale, ai Curții Supreme de Justiție și ai Curții de Conturi.

Schimbarea la locuințele de protocol este motivată de faptul că aceste costuri sunt acoperite în cazul locuințelor de serviciu

În nota de fundamentare se menționează că conform Hotărârii Guvernului nr. 900/2022, beneficiarii menționați în art. 4 din OG nr. 19/2002 pot beneficia de locuințe de serviciu pe durata mandatului, cu cheltuielile de cazare suportate de instituțiile publice în care își desfășoară activitatea beneficiarii.

 

 

 

The post Facilități pentru demnitarii care stau în locuințele de protocol: Cheltuieli acoperite appeared first on Cotidianul RO.