Fenomen bizar în Bihor. Un nor roșu de praf s-a ridicat și a acoperit centura care tranzitează zona

Fenomen bizar în Bihor. Un nor roșu de praf s-a ridicat și a acoperit centura care tranzitează zona

Martorii spun că totul s-a petrecut în zona noii centuri ce tranzitează comuna și a drumului expres ce leagă centura Oradea de autostradă. Aici, un nor roșiatic s-a ridicat, ajutat și de vânt, iar scena i-a pus pe mulți pe gânduri.

Un nor roșu de praf s-a ridicat și a acoperit centura care tranzitează zona

Ce-i drept, în jurul orei 19:00 autoritățile eu anunțat cod portocaliu de furtuni. Conform imaginilor publicate pe Facebook, șoferii care tranzitau drumul au observat cum s-a întunecat brusc. Nimeni nu știe cu exactitate despre ce particule de praf e vorba, însă acestea ar putea avea legătură cu recentele șantiere din zonă.

Interesant, fenomenul meteo a fost vizibil pe o rază de câțiva kilometri, inclusiv în Oradea. Potrivit martorilor, norul de particule a fost dus de vânt spre oraș, iar totul ar fi durat aproximativ 15 minute, după care a început o ploaie torențială.

Norul a dispărut ca prin magie, conform eBihoreanul. Mai multe localități din Bihor au fost vizate de avertizări meteo de tip cod portocaliu de vreme instabilă. ISU Crișana a emis în acel moment mesaje de tip Ro-Alert, inclusiv în Oradea și Sântandrei, iar cetățenii erau sfătuiți să se adăpostească pentru că vor urma furtuni cu vijelii și grindină.

”Avertizare meteo – AVERSE TORENȚIALE care vor cumula local 25 – 40 l/mp, grindină, descărcări electrice, vânt, vijelie. Perioada de manifestare 21.08.2024, între orele 18:40 -19:40. Evitați deplasările și luați măsuri de adăpostire și autoprotecție!”, era precizat în mesajul Ro-Alert.

Tornadă filmată deasupra unui lac din Cluj în mijlocul verii

În luna iunie, un fenomen meteo la fel de neobișnuit era filmat deasupra unui lac din Cluj. De această dată era vorba despre o tornadă care a apărut pe lacul Mărtinești din Cluj. Specialiștii spun că oamenii au fost în pericol și nu ar fi trebuit să se apropie atât de mult de această tornadă.

La început, oamenii au văzut un nor în formă de pâlnie, care se apropia de pământ. Ulterior, când a atins suprafața apei a căpătat aspectul de tornadă. Din fericire nu a căpătat forța tipică unei tornade, astfel că oamenii au scăpat nevătămați. În acea vreme fusese inițiat un cod portocaliu de vreme rea.

Astfel au fost anunțate viteze ale vântului de 90 de kilometri pe oră. O viteză a vântului destul de mare, care ar putea să smulgă fără probleme un acoperiș sau ar putea să rupă copacii. O tornadă de categoria I ar avea o viteză de 180 de kilometri pe oră, însă din fericire astfel de fenomene meteo sunt rare în țara noastră.

Cea mai puternică tornadă înregistrată vreodată în România a fost cea din 2002 din Ialomița, când în Făcăieni rafalele de vânt eu depășit peste 200 de kilometri pe oră și au distrus parțial peste 400 de case și zeci de hectare.

Please follow and like us:
Pin Share