Fenomenul rar care a apărut în România. Ce sunt norii Shelf-Cloud, de fapt și de ce au putut fi văzuți înaintea furtunii

Fenomenul rar care a apărut în România. Ce sunt norii Shelf-Cloud, de fapt și de ce au putut fi văzuți înaintea furtunii

Norii Shelf-Cloud sunt fenomenul rar care a apărut în România. Aceștia au putut fi văzuți spre lăsarea serii, marți, chiar înainte de furtună. Care este însă explicație și de ce nu apar tot timpul?

Fenomenul rar care a apărut în România

Vremea a fost destul de instabilă în ultimele zile în România. Ploile au făcut ravagii în mai multe zone, în timp ce în altele a lovit canicula. Odată cu acest lucru au apărut și niște fenomene aparte.

Exemplu este chiar fenomenul rar care a apărut în România. Norii Shelf-Cloud au putut fi văzuți în mai multe zone din țară marți seară. Asta în contextul în care furtunile au început și ele, iar vântul a suflat destul de puternic.

Unde s-au văzut cel mai bine norii Shelf-Cloud? În Dâmbovița, la Găești. Iar peisajul i-a uimit pe mulți români. La rândul lor,  locuitorii din Răscăeți au observat aceeași nori chiar înainte ca furtuna să înceapă.

Un alt fenomen spectaculos a putut fi văzut și în Crâmpoia, o comună din Olt. Aici, pe cer a putut fi observat un arcuș de joasă altitudine. Și totuși care este explicația și de ce fenomenul rar a apărut în România?

Ce sunt norii Shelf-Cloud, de fapt

Se pare că norii Shelf-Cloud sunt destul de rari și practic prevestesc furtuna. Aceștia apar în momentul în care se face un schimb de aer cald, cu aer rece. Iar de altfel meteorologii au anunțat o scădere bruscă a temperaturilor.

Elena Mateescu, directorul ANM, a vorbit despre acest subiect acum ceva timp. Astfel, norii sunt practic asociați cu fenomenele de instabilitate atmosferică. Deși vizual pot părea destul de interesanți, adevărul e că ei prevestesc vremea rea.

„Sunt nori de furtună, nori cumulonimbus, care în traducere ar însemna nori de tip sertar, care se dezvoltă atunci când se face schimbul de masă de aer cald și rece, pentru că aerul cald în față are o mișcare ascendentă lentă, fiind înlocuit de aerul rece care se prăbușește în spatele benzii formate pe cer.

Sigur că această bandă, așa cum spuneam, reprezintă practic zona de contact dintre mișcarea ascendentă a aerului cald și cea descendentă din spate a aerului rece. Sunt prevestitori de furtună și sunt asociați cu fenomenele de instabilitate atmosferică accentuată.

Într-adevăr, sunt spectaculoși, având în vedere modul de producere, practic geneza lor și modul cum aerul cald este înlocuit de aerul rece și practic prăbușirea care determină acea bandă formată pe cer”, a spus Elena Mateescu, anul trecut, la Antena 3 CNN.