FRF, lovitură pentru Rapid: ”Neil Lennon trebuie să demonstreze ce studii are ca să poată fi angajat!”

FRF, lovitură pentru Rapid: ”Neil Lennon trebuie să demonstreze ce studii are ca să poată fi angajat!”

Rapid trece prin cea mai amplă reformă dintre cluburile mari care speră să devină campioane în SuperLiga. Acționarul majoritar Dan Șucu l-a demis pe președintele Daniel Niculae și a angajat un antrenor nou, o alegere surprinzătoare, date fiind tradiția Giuleștiului și a campionatului nostru, în general.

Dan Șucu l-a ales pe Neil Lennon mai ales datorită CV-ului

Neil Lennon, 52 de ani, a semnat cu vișiniii un contract valabil pentru două sezoane. Misiunea lui este să transforme Rapidul într-un concurent real pentru titlul de campion. Nord-irlandezul are o carieră bogată, una legată mai ales de Celtic Glasgow, o formație cu care a fost campion în Scoția de cinci ori.

A jucat cu alb-verzii și în grupele Champions League, deci există destule elemente în CV care să ateste că Lennon e un tehnician cu un istoric impresionant, raportat la nivelul antrenorilor din SuperLiga. Sunt și motive de îngrijorare: Neil nu a mai antrenat de doi ani, iar cel mai recent mandat al său a fost unul mediu.

A condus-o pe Omonia Nicosia, una dintre echipele mari din Cipru, cu care a câștigat Cupa Ciprului. El s-a aflat pe banca trupei din Nicosia în 29 de partide, după care a stat acasă între martie 2022 și mai 2024, până când Dan Șucu l-a ofertat pentru Rapid. Ce va reuși să facă nord-irlandezul în Giulești?

FRF: ”Neil Lennon poate semna un contract în România doar dacă studiile îi sunt echivalate”

Înainte să apară pe banca din Giulești, Lennon trebuie să demonstreze că e antrenor! Nu să arate că e antrenor bun, să demonstreze că poate fi numit antrenor! Legea din România, una care i-a mai chinuit pe Mirel Rădoi, pe Mihai Pintilii, pe Marius Croitoru, prevede că licența Pro nu e de ajuns.

Lucian Burchel, directorul Școlii de Antrenori din FRF, a insistat pentru respectarea legii și ajunsese să fie tratat ca un dușman de către tehnicienii vizați și de către patronii care-i angajau. Cel mai agresiv la adresa lui Burchel a fost Gigi Becali. Care e problema? De ce e specială legea de la noi?

”Poți semna un contract individual de muncă sau un contract de activitate sportivă doar dacă ești antrenor calificat. Te califici în sistemul românesc sau în alte sisteme și apoi îți sunt echivalate studiile la București”, explică Burchel pentru FANATIK. Cum poate noul antrenor al giuleștenilor să intre în legalitate?

Șeful Școlii de Antrenori explică: ”Nu știu dacă Lennon are carnet de antrenor, dar e datoria clubului Rapid să-i obțină dreptul de muncă. Iar dreptul de muncă poate fi obținut doar după ce face la CNFPA dovada studiilor pe care le are. Ca urmare a recunoașterii studiilor sale sau a echivalării lor dobândește dreptul să antreneze în România și poate fi angajat și plătit ca antrenor”.

”Un străin, așa cum e Lennon la Rapid, trebuie să demonstreze ce studii are!”

CNFPA e Centrul Național de Formare și Perfecționare a Antrenorilor. Ca să poți fi angajat ca antrenor în România, indiferent de sportul în care activezi, trebuie să obții carnetul de antrenor din instituția aceasta sau din alte instituții, universități ori școli postliceale. Burchel povestește că un spaniol a avut nevoie și el să apeleze la birocrație: ”Noi chiar avem un caz de antrenor care a studiat în Spania la un program de lungă durată. A adus toate documentele de acolo la CNFPA, i-au fost echivalate și recunoscute și a primit carnetul de antrenor. Cluburile trebuie să se asigure că toți antrenorii care vin în România respectă legea, așa cum și noi respectăm legile naționale atunci când mergem să lucrăm în străinătate!”.

Carnetul de antrenor este condiția minimă pentru a putea primi un contract ca antrenor, în fotbal ori într-un alt sport. În fotbal, pentru a putea să lucrezi ca ”principal” în SuperLiga ai nevoie de licența Pro dobândită în școala FRF ori în școli din alte țări. Federația organizează cursuri pentru patru licențe: C, B, A, Pro. Ele trebuie să fie parcurse pe rând până a ajunge să fii A1 în primul eșalon.

335 de meciuri a petrecut Neil Lennon pe banca lui Celtic. În clubul din Glasgow el a mai fost și antrenor secund și a mai condus și echipa a doua, ambele roluri îndeplinite la începutul carierei

10 trofee a câștigat Neil Lennon cu Celtic: de cinci ori campionatul, de patru ori Cupa Scoției și o dată Cupa Ligii Scoției. El e posesor al licenței Pro, calificarea maximă din fotbal, dar nu suficientă pentru legea din România