Fructul care i-a șocat pe toți românii. Oamenii n-au știut cum să-l mănânce. A fost nevoie de un ghid pentru a-l consuma

Fructul care i-a șocat pe toți românii. Oamenii n-au știut cum să-l mănânce. A fost nevoie de un ghid pentru a-l consuma

Fructul care i-a șocat pe toți românii este un fruct exotic, adus de peste hotare. Acesta constituie un desert delicios, plin de zeamă răcoritoare. A ajuns pentru prima dată la București prin 1937, însoțit de instrucțiuni precise pentru a fi consumat în mod corect.

Fructul care a șocat românii. De ce au fost nevoiți să consulte un ghid pentru a degusta acest fruct exotic?

Românii s-au bucurat dintotdeauna de mere, pere, gutui, prune, struguri și alte fructe culese direct din livezi și consumate imediat. Dar ce reacție au avut când au degustat, pentru prima dată, fructele exotice? Portocala și grapefruit-ul erau aduse cu vaporul de la Tel Aviv, de negustorii evrei de pe Lipscani.

Conform unei reclame publicată în “Realitatea ilustrată (sau lucrurile așa cum le vedem cu ochii)” din noiembrie 1937, grapefruit-ul a fost adus tocmai de la Jaffa, din Israel, cu vaporul.

„Au sosit grape-fruit-uri Jaffa proaspete. Fructele de Jaffa sunt cele mai zemoase și întrec toate așteptările. Pline de zeamă răcoritoare, grapefruit-urile stimulează pofta de mâncare, constituind atât un aperitiv neîntrecut cât și un desert delicios.” – Realitatea Ilustrată, noiembrie,1937.

Fructul care a șocat românii. La început, fructul exotic era servit cu coajă

Grapefruit-ul era complet străin pentru români. De aceea, mai multe publicații de la vremea respectivă au promovat la greu consumul acestui fruct. Consumul obișnuit al unui grapefruit era dimineața, la micul dejun, dar putea fi consumat și înainte sau după masă prânz sau cină.

Ghidul publicat în „Realitatea Ilustrată” îndemna consumatorii să nu curețe fructul de coajă, pentru a nu irosi zeama prețioasă  și pentru a fi servit mai ușor. Grapefruit-ul trebuia preparat cu o oră înaintea mesei, presărat cu mult zahăr și lăsat la rece.

Tot aici au fost publicate câteva rețete gustoase precum Coupe a la Mode. Șase felii de grape-fruit trebuiau așezate într-un pahar de înghețată și erau servite cu înghețată de vanilie și sirop de cireșe. Unii preferau să adauge câteva picături de liqueur deasupra.

„Grapefruit-urile sunt mai gustoase dacă se consumă în felul următor: se taie în două pe lat, miezul se îndepărtează de coajă, tăindu-se în felii cari se presară cu zahăr. Grapefruit-ul se servește cu coajă pentru a-și păstra aromă. Câte 1/2 fruct de persoană, fie ca aperitiv, fie ca desert”, -Realitatea Ilustrată, noiembrie,1937.