Fructul îndrăgit de milioane de români, în pericol de dispariție. Cercetătorii încearcă să dea de cap problemei care amenință hectare întregi

Fructul îndrăgit de milioane de români, în pericol de dispariție. Cercetătorii încearcă să dea de cap problemei care amenință hectare întregi

Fructul îndrăgit de milioane de români ar putea dispărea, dacă specialiștii nu găsesc o soluție pentru a stopa fenomenul. Se întâmplă pentru  a doua oară în istoria recentă. Iată despre ce este vorba.

Fructul îndrăgit de milioane de români care este pe cale de dispariție

Bananele care existau prin anii ’50 în bolurile cu fructe au dispărut din punct de vedere funcțional. Însă și cel mai popular soi de banane din zilele noastre, Cavendish, poate avea aceeași soartă. 

Răspândirea lor în întreaga lume face ca acest lucru să pară imposibil, dar bananele sunt pentru a doua oară în istoria recentă pe cale de dispariție. Milioane de români le consumă în fiecare zi, la micul dejun, pe post de gustare sau în diferite rețete.

Cu toate acestea, fructul este afectat de o boală fungică – Fusarium wilt of banana (FWB). Apocalipsa bananelor este aproape, dar, conform cercetărilor publicate în Nature Microbiology, o echipă internațională de oameni de știință condusă de Universitatea din Massachusetts Amherst, ar putea exista o soluție.

„Tipul de banană pe care îl mâncăm astăzi nu este același cu cel pe care l-au mâncat bunicii tăi. Acele vechi, bananele Gros Michel, sunt dispărute din punct de vedere funcțional , victime ale primului focar de Fusarium din anii 1950”, a declarat Li-Jun Ma , profesor de biochimie și biologie moleculară la UMass Amherst și autorul principal al lucrării, conform nationalpost.ro

Mii de hectare au fost deja distruse

FWB distruge plantele blocând fluxul de apă și nutrienți, provocând decolorarea și ofilirea. De aceea, în anii 1950 a distrus aproape toate plantațiile de banane din America Centrală și de Sud, motiv pentru care biologii au dezvoltat Cavendish rezistent la Fusarium pentru a le înlocui, dar bacteria a dezvoltat o altă tulpină.

„Mii de hectare de Cavendish au fost deja distruse și multe vor urma dacă nu vom putea opri ofilirea Fusarium”, spun specialiștii. Echipa de cercetători proveniți China, Africa de Sud și SUA a studiat focarul actual de ofilire a bananelor în ultimul deceniu.

Descoperirile lor deschid multe căi pentru a atenua și chiar controla răspândirea. Însă, creșterea unei singure culturi crește riscul de extindere. De aceea, este recomandată încercarea mai multor soiuri.

„Data viitoare când faceți cumpărături pentru banane, încercați câteva soiuri diferite care ar putea fi disponibile în magazinul local de produse alimentare de specialitate”, au sugerat experții.

Please follow and like us:
Pin Share