Geoană, despre radarul performant NATO adus în România. „Este dedicat dronelor de proveniență iraniană dinspre Rusia”

Geoană, despre radarul performant NATO adus în România. „Este dedicat dronelor de proveniență iraniană dinspre Rusia”

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a oferit explicații cu privire la relocarea în România, de către NATO, a unui sistem radar foarte performant. „Este dedicat apărării aeriene la altitudini joase, inclusiv pentru a răspunde situațiilor provocate de dronele cu care Rusia atacă Ucraina, în apropierea graniței noastre”, a spus Geoană.

Geoană: „Este dedicat dronelor de proveniență iraniană dinspre Rusia”

Centrul de Comandă și Control Dislocabil (DACCC) al NATO a finalizat mutarea sistemului Deployable Air Defence Radar (DADR) LANZA LTR-25 și a echipajului de suport de la Poggio Renatico, Italia, la Cataloi, în România (județul Tulcea).

Mircea Geoană, secretarul adjunct al NATO, a oferit explicații în legătură cu acest sistem radar foarte performant. „Acest radar de utltimă generație completează o arhitectură de apărare anti-rachetă și de protecție a teritoriului României și al NATO, specializat fiind pe altitudini joase. Este specific dedicat atacurilor cu drone de proveniență iraniană dinspre Rusia”, a spus Geoană.

Supraveghere sporită la granița României

Timp de mai multe luni, experții NATO în supraveghere și control aerian vor sprijini activitățile de vigilență sporită ale Alianței pe flancul sud-estic. DACCC a declarat capacitatea operațională inițială a DADR la 14 august, permițându-i să îmbunătățească acoperirea de supraveghere la granița României, în special pentru detectarea mijloacelor cu o secțiune transversală echivalentă radar redusă care se apropie de spațiul aerian al NATO. În limbajul specialiștilor, „forma și capacitatea de retrodifuziune a unui semnal radar de la o țintă se numește secțiune transversală radar echivalentă sau RCS (Radar Cross-Section)”.

Îmbunătățirea defensivei NATO

Acest radar mobil este unul dintre cele două alocate DACCC. Împreună cu doi senzori pasivi suplimentari (Deployable Passive ESM Tracker – DPET), acestea oferă centrului o capacitate unică, fiind singura entitate NATO care oferă atât detecție radar activă, cât și pasivă, arată Allied Air Command.

„Această desfășurare trebuie privită ca fiind defensivă și necesară pentru a crește în continuare protecția națiunii noastre gazdă și aliat, România”, a declarat generalul-maiorul Denny Traas, comandantul DACCC. „Misiunea demonstrează evoluția și îmbunătățirea continuă a sistemului defensiv al Alianței”, a adăugat el.

„Prima noastră prioritate este să contribuim la efortul NATO de a avea o postură militară robustă și capabilă să descurajeze un atac asupra Alianței și să fim pregătiți să ne apărăm atunci când descurajarea eșuează”, a precizat generalul.

Descurajare și apărare

Radarele active dislocabile reprezintă o completare eficientă a platformelor de comandă și control statice și aeropurtate existente, deoarece sporesc interoperabilitatea prin intermediul alianțelor și parteneriatelor și consolidează gradul de pregătire al puterii aeriene și spațiale a NATO.

„Desfășurarea actuală a radarului DACCC în România demonstrează angajamentul continuu al NATO de a proteja integritatea spațiului aerian al membrilor Alianței. Aceasta coincide cu desfășurarea rotativă de rutină a avioanelor de luptă NATO – în prezent F-18 spaniole – la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, pentru a efectua o poliție aeriană consolidată. Ambele desfășurări subliniază solidaritatea și coeziunea dintre aliații NATO în ceea ce privește descurajarea și apărarea”, a declarat generalul de brigadă Michael Krah, adjunctul șefului Statului Major pentru Operațiuni al Comandamentului Aerian Aliat.

Please follow and like us:
Pin Share