Germania renunță la gazul rusesc. Uniper, cel mai mare importator german, reziliază contractele de furnizare cu Gazprom

Germania renunță la gazul rusesc. Uniper, cel mai mare importator german, reziliază contractele de furnizare cu Gazprom

Compania germană de utilități Uniper, cel mai mare importator de gaz din țară, a anunțat miercuri că a decis să rezilieze contractele de furnizare de gaze rusești latente, punând capăt oficial relației sale pe termen lung de furnizare de gaze cu compania de stat rusă Gazprom, scrie Reuters.

Uniper a anunțat că această mișcare a fost posibilă în urma unei hotărâri din 7 iunie a unei instanțe de arbitraj din Stockholm, care i-a acordat, de asemenea, despăgubiri de peste 13 miliarde de euro (14 miliarde de dolari) pentru volumele de gaz nefurnizate de Gazprom de la jumătatea anului 2022.

Uniper a trebuit să fie salvată de guvernul german în 2022, după ce Gazprom, fostul său furnizor principal, a tăiat mai întâi și apoi a suspendat livrările de gaze, forțând grupul german să cumpere volume de înlocuire la prețuri vertiginoase pe piața spot.

„Această hotărâre oferă claritate juridică pentru Uniper. Cu dreptul de reziliere pe care l-am primit în hotărârea arbitrală, încheiem contractele cu Gazprom Export”, a declarat directorul general al Uniper, Michael Lewis, într-un comunicat.

Gazprom nu a comentat decizia companiei germane.

Acordarea daunelor marchează în primul rând o victorie simbolică a Germaniei, deoarece este puțin probabil ca suma uriașă să fie primită de la partea rusă, au declarat luna trecută surse juridice, pentru Reuters, adăugând că dreptul de a rezilia contractele latente ar fi mai relevant înainte de revenirea planificată a Uniper la bursă, anul viitor.

Uniper a preluat și a continuat contractele de la companiile predecesoare, atunci când a fost înființată în 2016. Începând cu anii ’70, contractele au format nucleul parteneriatului energetic germano-rus. Din iunie 2022, Gazprom Export a furnizat inițial mai puțin gaze naturale Germaniei și apoi deloc, deși astfel de livrări până în prezent nu sunt sancționate de UE.

Uniper a fost nevoită să procure gaz pentru clienții săi prin alte mijloace, în unele cazuri la prețuri de piață extrem de mari, ceea ce uneori a dus la costuri suplimentare pentru Uniper de sute de milioane de euro, în fiecare zi. Uniper a putut suporta aceste costuri suplimentare doar cu sprijinul statului. Insolvența Uniper a fost evitată prin acordul de stabilizare din decembrie 2022 și intrarea guvernului federal ca acționar principal al Uniper, se mai arată în comunicatul companiei germane.