Gestul unor români în Bali a lăsat un localnic fără cuvinte: “Era să leșine, pe bune”

Gestul unor români în Bali a lăsat un localnic fără cuvinte: “Era să leșine, pe bune”

Cum a reacționat un localnic la generozitatea unor turiști români. Nu i-a venit să creadă când a văzut suma lăsată ca bacșiș.

Gestul unor români în Bali a lăsat un localnic fără cuvinte: “Era să leșine, pe bune”

În inima paradisului tropical din Bali, un gest aparent simplu al unor turiști români a provocat o reacție emoționantă care a pus în lumină realitatea dură a celor care trăiesc acolo. Când a văzut bacșișul primit, localnicul a rămas fără cuvinte.

Într-o relatare postată pe contul de Facebook, scriitorul român Alex Donovici dezvăluie realitatea ascunsă din spatele destinației de vis, Bali. Experiența sa de vacanță alături de alte familii a scos la iveală contrastul izbitor dintre luxul oferit turiștilor și condițiile de viață ale localnicilor.

Putu este unul dintre localnicii pe care scriitorul i-a cunoscut în timpul vacanței sale. El are 25 de ani și lucrează ca manager într-o vilă de lux.

Obișnuit să servească turiști din întreaga lume cu zâmbetul pe buze, ascunzându-și propriile greutăți, Putu nu era pregătit pentru ce avea să urmeze. El a avut parte de o surpriză care i-a schimbat ziua, poate chiar viața.

Cum a reacționat un localnic la generozitatea unor turiști români. Nu i-a venit să creadă

La finalul sejurului, grupul de români a decis să-i ofere lui Putu un bacșiș generos, în semn de apreciere pentru serviciile impecabile. Reacția lui a fost de-a dreptul emoționantă.

„În spatele zâmbetelor balinezilor se ascunde o altă formă de exploatare pe bani puțini. Lui Putu i-am lăsat la finalul sejurului un bacșis consistent, drept mulțumire pentru serviciile lui excelente. Era să leșine. Pe bune. S-a blocat efectiv. Apoi s-a albit. Pentru că la ei ajung foarte puțini bani, iar turiștii nu prea lasă bacșis”, a scris Alex Donovici pe contul lui de Facebook, potrivit dcnews.ro.

Angajații localnici, precum tânărul Putu, impresionează prin dedicare și amabilitate, însă trăiesc în condiții precare. Aceștia muncesc pentru companii de management care administrează sute de proprietăți, adesea deținute de străini bogați.

„Ei sunt furnici care lucrează pentru bogații coloși. Însă angajații balinezi, ăștia buni și drăguți, răspund în fața turiștilor pentru orice nu e ok. Pentru orice ce nu merge. Pentru că ăștia marii și bogații preferă să investească puțin și să scoată cât mai mult”, a continuat acesta, conform sursei citate.

Donovici încheie cu o notă de reflecție, sugerând că, deși turismul este vital pentru Bali, sistemul actual ascunde inegalități profunde, care sunt mascate de zâmbetele și ospitalitatea localnicilor.

Please follow and like us:
Pin Share