Gorghiu vede partea bună: „Un succes remarcabil de etapă”

RMAG news

Justiţiabilul este cel care trebuie să beneficieze de un act la justiţie la standarde înalte şi eforturile tuturor actorilor implicaţi în sistem trebuie orientate în acest sens, afirmă ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, într-un mesaj transmis duminică, de Ziua Justiţiei.

„În timpul scurs de la Ziua justiţiei de anul trecut, am traversat momente importante. Anunţul privind închiderea MCV la 15 septembrie 2023 a confirmat standardul european la care a ajuns sistemul de justiţie din România şi progresele înregistrate în lupta anticorupţie. Un succes remarcabil de etapă! Care, însă, ne obligă să privim mai departe şi să onorăm misiunea justiţiei în orice moment: oferirea unui serviciu public de calitate cetăţenilor şi mediului de afaceri. Justiţiabilul este cel care trebuie să beneficieze de un act la justiţie la standarde înalte şi eforturile tuturor actorilor implicaţi în sistem trebuie orientate în acest sens”, susţine Gorghiu.

Ea afirmă că, „în ultimul an, a existat un efort de echipă din partea reprezentanţilor puterii judecătoreşti, Legislativului şi Executivului” şi îşi exprimă convingerea „că viitorul raport pe justiţie va arăta progresele şi echilibrul din sistem”.

Alina Gorghiu menţionează că „una dintre provocările importante ale ultimelor 12 luni a fost preîntâmpinarea riscului de depopulare a sistemului de resursa umană bine pregătită profesional”.

„Putem spune că, în acest moment, situaţia a fost stabilizată ca urmare a intrării în sistem în ultimul an a aproape 750 de noi magistraţi şi a siguranţei oferită pentru carieră prin adoptarea Legii 282/2023 privind pensiile de serviciu. Există toate perspectivele ca, urmare a eforturilor făcute de statul român, lucrurile să evolueze pozitiv, iar deficitul de resursă umană din sistem, încă vizibil, să fie depăşit în câţiva ani”, declară ministrul Justiţiei.

Potrivit lui Gorghiu, „o lecţie învăţată în ultimii ani este cea despre cât de importantă este apărarea reputaţiei profesionale a magistraţilor”.

„Am asistat la atacuri la persoană la adresa unor magistraţi şi în toate aceste cazuri procedurile de apărare a reputaţiei profesionale trebuie să fie duse până la capăt. Pe de altă parte, profesionalismul şi performanţa în sistem reprezintă cele mai bune căi de a evita riscul afectării încrederii în justiţie. O parte importantă a actului de justiţie este reprezentată de ceea ce numim „a face justiţie până la capăt”. Pentru Ministerul Justiţiei este o prioritate ca toate sentinţele pronunţate de instanţele din România pentru fapte comise în ţara noastră să fie executate tot în România. Din această perspectivă sunt foarte importante acţiunile de combatere a fenomenului fugarilor”, subliniază Alina Gorghiu.

Ministrul Justiţiei precizează, în context, că, în cursul anului 2023, au fost aduse mai mult de 800 de persoane, iar anul acesta, până la acest moment, peste 400.

„Un obiectiv cheie al ministerului în ultimul an a fost cel al investiţiilor tot mai mari în infrastructura sistemului de justiţie. În anii 2023 şi 2024 au fost complet reabilitate sau au beneficiat de lucrări de modernizare numeroase sedii de instanţe, precum Judecătoriile de la Târgovişte, Slatina sau Costeşti (judeţul Argeş), Tribunalul Gorj sau Curtea de Apel Târgu Mureş. Altele sunt programate pentru finalizare în cursul anului 2024 în timp ce noi proiecte prind acum contur. Între acestea din urmă se distinge Palatul de Justiţie de la Cluj Napoca, cea mai mare investiţie care va fi realizată de Ministerul Justiţiei în următorii ani cu o valoare de circa 100 de milioane de euro, fonduri de la bugetul de stat. Cel mai important proiect de investiţii este reprezentat, însă, de Cartierul pentru Justiţie. (…) Datorită acestui proiect, o zonă abandonată şi degradată se va transforma în cel mai mare proiect de investiţii de regenerare urbană de după 1989 care va asigura cele mai bune condiţii de infrastructură pentru desfăşurarea activităţii a 23 instituţii judiciare unde circa 6.000 de persoane angajate vor interacţiona zilnic cu peste 9.500 de justiţiabili”, susţine Gorghiu, care urează „La mulţi ani!”, Justiţiei române.

Ziua Justiţiei este marcată, anual, în prima duminică a lunii iulie. În 2024, această zi este sărbătorită pe 7 iulie.

The post Gorghiu vede partea bună: „Un succes remarcabil de etapă” appeared first on Cotidianul RO.

Please follow and like us:
Pin Share