Grădinarii experimentați au dezvăluit când se culeg, de fapt, pepenii. Dacă ratezi momentul, recolta e compromisă

Grădinarii experimentați au dezvăluit când se culeg, de fapt, pepenii. Dacă ratezi momentul, recolta e compromisă

Poate te întrebi și tu când se culeg pepenii, de fapt. Grădinarii cu experiență știu foarte bine care este momentul. Cine nu face acest lucru când trebuie riscă să se trezească cu o recoltă compromisă.

Grădinarii experimentați au dezvăluit când se culeg, de fapt, pepenii

Pepenii, fie ei verzi sau galbeni, sunt alimentul vedetă în perioada verii. Au o mulțime de beneficii pentru organism, ne hidratează și de asemenea sunt și delicioși. Totuși, sunt câteva detalii care trebuie știute.

Deși pepenii cresc și se dezvoltă destul de ușor, momentul recoltării contează foarte mult. Iar acesta poate fi variat în funcție de soiul cultivat. Care este, deci, perioada ideală și când se culeg pepenii, de fapt?

Conform horticultorul.ro, de la plantarea răsadului până la recoltarea fructului poate fi vorba despre 60-90 de zile. Există însă un moment optim în care trebuie făcută recoltarea. De atunci, pepenele nu se mai îndulcește.

Sursa citată precizează că perioada medie de recoltare durează în jur de două săptămâni. Aceasta trebuie făcută manual, la o maturitate deplină, având în vedere că pepenele verde nu se mai coace după recoltare.

Și totuși când se culeg pepenii, de fapt? Momentul optim este atunci când miezul are o textură crocantă și e dulce, având culoarea roșu închis. Există însă și alte semne care ne pot spune că pepenii sunt gata de recoltare.

Cum recunoști un pepene verde copt

Spre exemplu, în cazul în care cârcelul de la baza fructului de pepene verde începe să se usuce, iar coaja e lucioasă și se poate zgâria ușor, înseamnă că fructul a ajuns la maturitate. Un alt semn este și codița, care devine mai subțire.

Trebuie menționat faptul că în cazul în care vrejul pepenelui este încă verde, acesta nu este copt. De abia în momentul în care vrejul ajunge să se usuce, atunci înseamnă că fructele au ajuns la maturitate.

Alte trucuri sunt ciocnirea pepenilor. Dacă alegem să ciocnim pepenele cu degetul în coajă și sună a gol, înseamnă că pepenele poate fi recoltat. De asemenea, dacă baza pepenelui are o adâncitură de culoare crem-gălbui și este albă, pepenele este copt.

Ce facem după recoltare? Pentru a-i putea păstra o perioadă mai lungă de timp, e de preferat ca pepenii să fie ținuți la temperaturi de 7-10 grade, de preferat într-un beci rece. Așa se vor păstra mai multă vreme și noi ne putem bucura de fructe proaspete.