Greșeala care te face să nu primești banii înapoi când duci sticlele și PET-urile la reciclat. Mulți români nu țin cont de acest aspect

Greșeala care te face să nu primești banii înapoi când duci sticlele și PET-urile la reciclat. Mulți români nu țin cont de acest aspect

Care e greșeala care te face să nu primești banii înapoi când duci sticlele și PET-urile la reciclat? Multe persoane nu țin cont de această regulă, iar mai apoi se trezesc într-o situație nu tocmai plăcută.

Greșeala care te face să nu primești banii înapoi când duci sticlele și PET-urile la reciclat

Tot mai mulți români s-au conformat și reciclează sticlele, dar și PET-urile, astfel încât să primească garanția de 50 de bani înapoi. Sunt însă situații în care acestea ajung să fie refuzate. Care e motivul?

În primul rând contează foarte mult ce timp de sticlă reciclăm. Dacă unii se gândeau că pot strânge sticle sau PET-uri vechi pentru a putea primi bani, adevărul este că eticheta contează enorm.

Mai exact, doar ambalajele care poartă simbolul SGR vor putea fi predate la magazin. Un alt aspect important e legat de ce se află în sticlă. Știai că nu mai primești banii înapoi când duci sticlele și PET-urile la reciclat dacă au lichid în ele?

Tocmai din acest motiv, e importat să golești sticlele înainte de a merge la reciclare. Totodată, ambalajele nu trebuie turtite, pentru că în caz contrarul, aparatul nu va putea să recunoască codul de bare de pe ele.

Rezultatul e că nu primești banii înapoi când duci sticlele și PET-urile la reciclat. Raul Pop, cofondator și vicepreședinte al Coaliției pentru Economie Circulară, a explicat, la PRO VERDE, cum va funcționa sistemul.

De ce trebuie să fie golite sticlele înainte de a fi reciclate

„Acum, consumatorul nu trebuie să știe toată poliloghia asta, dar trebuie să vadă dacă pe sticla pe care vrea să o returneze este simbolul cu două săgeți rotunde și dedesubt scrie «ambalaj cu garanție» (…) E important să ținem minte – simbolul acela înseamnă «50 de bani».”, a dezvăluit acesta, conform stirileprotv.ro.

Cum funcționează sistemul? Aparatele automate preiau o sticlă, citesc eticheta, o înregistrează în baza de date, iar mai apoi o găuresc și o turtesc. În cazul în care există lichid în sticle, acesta se va scurge peste celelalte.

Drept rezultat, lucrurile vor fi mai complicate. Iar același lucru e valabil și când PET-urile sunt deja turtite. Dacă respectăm aceste reguli nu vor exista probleme și ne vom putea recupera fără griji garanția de 50 de bani.

„Nu mai trebuie să turtim niciodată PET-urile. Ele urmează să fie turtite într-o fază ulterioară, în funcție de modul în care se preiau de la magazin. Sunt situații în care se turtesc pe loc dacă le preluăm printr-un aparat.

Sunt situații în care, dacă nu există un aparat și este un magazin mic, vânzătorul le preia manual, le pune într-un sac, neturtite, ca să poată fi ulterior scanate, citite și numărate. Și atunci toată partea de turtire nu mai este la consumator, este la lanțul logistic de după aceea”, a mai spus acesta.