Grupul „București 9” s-a reunit la Riga. Ungaria riscă să fie exclusă din format

Grupul „București 9” s-a reunit la Riga. Ungaria riscă să fie exclusă din format

Reprezentanții de rang înalt ai statelor est-europene membre NATO s-a reunit marți, 11 iunie, la Riga, capitala Letoniei, pentru a pregăti summitul de la Washington, prevăzut să aibă loc în iulie, relatează agenția de presă DPA, preluată de Agerpres.Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, este la rândul său prezent la reuniunea de la Riga desfășurată în formatul „Bucureşti 9“.„București 9” este formatul pentru statele de pe flancul estic al NATO, și anume România, Polonia, Bulgaria, Ungaria, Republica Cehă, Slovacia şi cele trei state baltice – Estonia, Letonia și Lituania.

„București 9”, fondat după anexarea Crimeei

Grupul a fost fondat pe 5 noiembrie 2015, la iniţiativa Poloniei şi României, ca urmare a anexării ilegale a Peninsulei Crimeea de către Rusia, în martie 2014.Următorul summit al liderilor de stat din NATO urmează să aibă loc la Washington, între 9-11 iulie. Pe agenda summitului se află sprijinul pentru Ucraina, care se confruntă de peste doi ani cu o invazie rusă la scară largă, notează DPA.Totodată, NATO va sărbători la Washington 75 de ani de la fondarea sa. Alianța de apărare a fost înființată la Washington, în 1949, de către SUA, Franţa, Regatul Unit şi alte nouă state occidentale.Actuala gazdă a summitului „București 9”, Letonia, precum şi Estonia, Lituania, România, Bulgaria şi Slovacia au aderat la NATO pe 29 martie 2004, la cinci ani după Republica Cehă, Polonia şi Ungaria.Cele nouă state din centrul şi estul Europei au îngrijorări legate de securitatea lor în contextul războiului din Ucraina şi, exceptând Ungaria, sunt printre cei mai fermi susţinători ai țării atacate de Rusia.

Ungaria, țara problemă de pe flancul estic al NATO

De altfel, potrivit unei surse diplomatice citate de Financial Times, Ungaria riscă să fie exclusă din acest format. Potrivit acestei surse, discuțiile pe această temă sunt „foarte serioase”. „Probabil că ne întâlnim ultima dată în acest format” care include și Ungaria, a subliniat ea.

O altă sursă a declarat că reuniunile recent au fost caracterizate de discuții „dure” și a pledat pentru cooperare din partea Ungariei pentru continuarea grupului în formatul său inițial.

De altfel, Ungaria este reprezentată la nivel de ambasador la reuniunea organizată în Letonia. Reuniunea nu va se va încheia cu o declarație comună din cauza opoziției Ungariei, care, de altfel, a blocat și cu alte ocazii rezoluțiile grupului „București 9”.

Liderul de facto al Ungariei, premierul ultraconservator Viktor Orban, se împotrivește susținerii Ucrainei în fața invaziei ruse. Orban s-a opus în repetate rânduri sprijinului pentru Ucraina în cadrul „București 9”, dar mai ales la nivelul Uniunii Europene și în NATO. Mai mult, premierul ungar a menținut legăturile cu Rusia și a făcut numeroase declarații favorabile Kremlinului. Unii observatori politici îl consideră pe Orban drept „un cal troian” al Kremlinului în UE și NATO.