Incendii devastatoare în Arctica: 6,8 megatone de carbon emise doar în luna iunie

RMAG news

În această vară, regiuni extinse din Arctica sunt afectate de incendii devastatoare, care sunt considerate printre cele mai grave din istorie, ca urmare a unei perioade neobișnuit de calde și uscate.

Cea mai afectată zonă este Republica Sakha din Siberia, unde temperatura medie anuală este de -7,5°C (18,5°F). Chiar și în lunile de vară, temperaturile medii variază între 0°C și 10°C.

Incendii masive în Republica Sakha din Siberia

Deși regiunea este în mod obișnuit rece, aceasta a înregistrat temperaturi surprinzător de ridicate și incendii prolifice în ultimii ani, în special în vara anului 2021.

Datele recente de la Serviciul de Monitorizare a Atmosferei Copernicus (CAMS) al Uniunii Europene arată că incendiile din Siberia din luna iunie 2024 au emis 6,8 megatone de carbon. Acesta este al treilea cel mai mare nivel din ultimele două decenii, fiind depășit doar de luna iunie 2020 și 2019, când s-au înregistrat 16,3 și respectiv 13,8 megatone de carbon.

Mark Parrington, om de știință senior la CAMS, a declarat într-un comunicat: „În monitorizarea emisiilor de incendii pe care o facem la CAMS, acordăm o atenție deosebită latitudinilor nordice înalte și Arcticii în timpul lunilor de vară. Emisiile de incendii în Arctica au fost la niveluri destul de tipice în ultimii trei ani, dar am observat recent că incendiile se dezvoltă în urma unor condiții mai calde și mai uscate, similare cu incendiile extinse din 2019 și 2020”.

Legătura cu schimbările climatice globale

Incendiile recente sunt inseparabile de tendința globală de schimbare a climei, care face ca Arctica să se încălzească de cel puțin patru ori mai rapid decât restul planetei.

„Arctica este punctul zero pentru schimbările climatice, iar incendiile din Siberia sunt un semnal clar că acest sistem esențial se apropie de puncte critice periculoase. Ce se întâmplă în Arctica nu rămâne doar acolo – schimbările din Arctica amplifică riscurile globale pentru noi toți. Aceste incendii sunt un semnal de alarmă pentru acțiuni urgente”, a comentat Gail Whiteman, profesor la Universitatea din Exeter și fondator al Arctic Basecamp.

Incendii și în America de Sud

Incendiile nu afectează doar Arctica, ci și alte părți ale globului. Observațiile CAMS arată că activitatea incendiilor în zonele umede Pantanal din America de Sud – cea mai mare zonă tropicală umedă din lume, situată în Brazilia, Bolivia și Paraguay – este cea mai intensă din ultimele două decenii, ca urmare a unui sezon umed extrem de uscat.

Această situație subliniază impactul devastator al schimbărilor climatice asupra ecosistemelor fragile și necesitatea unor măsuri urgente pentru a preveni dezastrele viitoare.