Indignare la nivel mondial după atacul israelian care a provocat moartea a 45 de palestinieni: „Această suferință umană trebuie să ia sfârșit” | VIDEO

Indignare la nivel mondial după atacul israelian care a provocat moartea a 45 de palestinieni: „Această suferință umană trebuie să ia sfârșit” | VIDEO

Un atac aerian israelian a declanșat un incendiu care a ucis cel puțin 45 de persoane într-o tabără de refugiați din orașul Rafah, provocând un val de proteste din partea liderilor lumii, care au cerut oprirea asaltului, relatează Reuters.

În atacul de duminică seara, corturi și adăposturi metalice șubrede au fost incendiate, iar zeci de persoane și-au pierdut viața.

Armata israeliană, care încearcă să elimine Hamas din Gaza, a anunțat că investighează incidentul, iar premierul Benjamin Netanyahu a precizat că atacul nu a urmărit să provoace victime civile.

„În Rafah, am evacuat deja aproximativ 1 milion de locuitori și, în ciuda eforturilor noastre de a nu face rău civililor, din păcate, ceva a mers foarte prost”, a declarat într-un discurs în Parlament.

Supraviețuitorii atacului au povestit că se pregăteau să doarmă atunci când a fost lovit cartierul Tel Al-Sultan. Aici se adăposteau mii de persoane, după ce forțele israeliene au început o ofensivă terestră în estul Rafah în urmă cu peste două săptămâni.

„Ne rugam… și pregăteam paturile copiilor noștri pentru a dormi. Nu a fost nimic neobișnuit, apoi am auzit un zgomot foarte puternic, iar focul a izbucnit în jurul nostru”, a declarat Umm Mohamed Al-Attar, o mamă palestiniană.

„Toți copiii au început să țipe… Zgomotul a fost terifiant; am simțit cum adăpostul se prăbușește peste noi, iar schijele au căzut în cameră”. Imagini video obținute de Reuters au arătat un incendiu care făcea ravagii și oameni care țipau îngroziți.

Mai mult de jumătate dintre cei decedați erau femei, copii și persoane în vârstă, au declarat oficialii din domeniul sănătății din Fâșia Gaza, adăugând că este posibil ca numărul victimelor să crească din cauza persoanelor rănite, aflate în stare gravă.

SUA nu au cerut oprirea ofensivei

Armata israeliană a declarat că atacul de duminică, bazat pe „informații precise”, l-a eliminat pe șeful statului major al Hamas pentru cel de-al doilea și mai mare teritoriu palestinian, Cisiordania, plus un alt oficial aflat în spatele atacurilor mortale asupra israelienilor.

Aceasta a urmat interceptării a opt rachete trase spre Israel din zona Rafah, în extremitatea sudică a Fâșiei Gaza.

Israelul și-a continuat ofensiva în pofida unei hotărâri a instanței supreme a ONU care a ordonat încetarea focului, afirmând că decizia instanței îi acordă o anumită marjă de manevră pentru acțiuni militare în această zonă. De asemenea, instanța a reiterat apelurile pentru eliberarea imediată și necondiționată a ostaticilor deținuți de Hamas în Gaza.

Statele Unite au îndemnat Israelul să protejeze civilii, dar nu au cerut oprirea incursiunii de la Rafah.

„Israelul are dreptul de a ataca Hamas și înțelegem că acest atac a ucis doi teroriști de rang înalt, responsabili de atacuri împotriva civililor israelieni”, a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate.

„Dar, așa cum am mai spus, Israelul trebuie să ia toate măsurile de precauție pentru a proteja civilii”.

Macron: „Nu există zone sigure pentru civilii palestinieni”

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că este „indignat” de ultimele atacuri ale Israelului. „Aceste operațiuni trebuie să înceteze. Nu există zone sigure în Rafah pentru civilii palestinieni”, a declarat el pe X. Câteva mii de manifestanți s-au adunat ulterior la Paris pentru a protesta împotriva ofensivei din Gaza.

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, și șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, au declarat că hotărârea Curții Internaționale de Justiție trebuie respectată.

„Dreptul umanitar internațional se aplică pentru toți, de asemenea și în cazul conducerii războiului de către Israel”, a declarat Baerbock.

Guvernul Canadei s-a declarat „îngrozit” de atacul aerian de la Rafah și a cerut o încetare imediată a focului.

„Canada nu susține o operațiune militară israeliană în Rafah”, a declarat ministrul de externe Melanie Joly într-o postare pe X. „Acest nivel de suferință umană trebuie să ia sfârșit”.

Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au condamnat, de asemenea, atacul israelian, iar Qatar a declarat că lovitura de la Rafah ar putea împiedica eforturile de mediere a unei încetări a focului și a unui schimb de ostatici.

Acuzați de „bombardare deliberată”

Israelul a lansat operațiunea în Gaza, după ce militanții conduși de Hamas au atacat comunitățile din sudul Israelului la 7 octombrie 2023, ucigând aproximativ 1.200 de persoane și luând peste 250 de ostatici, potrivit bilanțului israelian. Totodată, peste 36.000 de palestinieni au fost uciși în ofensiva israeliană, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza.

Ministerul palestinian al Afacerilor Externe, cu sediul în Cisiordania, a condamnat „masacrul atroce”, iar Egiptul a transmis că „bombardarea deliberată de către Israel a corturilor persoanelor strămutate” este o încălcare flagrantă a dreptului internațional.

Luni, armata israeliană a declarat că investighează un schimb de focuri între soldații israelieni și egipteni, soldat cu moartea unei persoane, în apropierea punctului de trecere a frontierei Rafah cu Gaza.

Cu toate acestea, forțele israeliene au intensificat bombardamentele asupra zonelor estice și centrale din Rafah, provocând moartea a cel puțin opt persoane, au declarat oficiali locali din domeniul sănătății. Doi lucrători medicali au fost uciși de o rachetă trasă de o dronă în timp ce părăseau spitalul kuweitian din Rafah.

În tabăra Al-Nuseirat din centrul Fâșiei Gaza, un atac israelian a ucis trei ofițeri de poliție palestinieni, a declarat ministerul de interne din Gaza.

FOTO: Profimedia