Inechitățile din noua lege a pensiilor. Diferență uriașă, de 1000 de lei, între pensii cu contribuții egale

Inechitățile din noua lege a pensiilor. Diferență uriașă, de 1000 de lei, între pensii cu contribuții egale

Să luam, spre exemplu, doi pensionari: Unul dintre ei care a lucrat în condiții grele de muncă și celălalt care a lucrat în condiții normale de muncă, pentru a vedea exact ce se întâmplă în acest caz:

Cel care are grupa I de muncă a muncit timp de 25 de ani nu primește puncte de bonus pentru că nu a muncit mai mult de 25 de ani și are în final o pensie de puțin peste 6000 de lei.

Dacă luăm celălalt exemplu, al pensionarului care a lucrat în condiții ușoare de muncă, deci primește acel bonus, spre deosebire de pensionarul care a muncit mai puțin pentru că a muncit în condiții mai grele. Asta înseamnă că ajunge la o pensie mai mare, de peste 7.000 de lei, deci o diferență de mai bine de 1000 de lei între cele două pensii, asta deși vorbim aici despre un pensionar care a lucrat în condiții grele de muncă.

CONDIȚII GRELE DE MUNCĂ (grupa I)25 de ani de muncă (fără puncte de contributivitate)pensie de 6.075 de lei

CONDIȚII UȘOARE DE MUNCĂ (grupa III)45 de ani de muncă (16,25 de puncte de stabilitate)pensie de 7.392 de lei

Specialiștii vin cu o soluție la această inechitate: Ar trebui ca persoanele care au lucrat în condiții grele de muncă să aibă un VPR, adică acel indice diferit special pentru grupele grele de muncă, spre exemplu un VPR de 120, în loc de cel care este în legea actuală, de 81.

Ce face un băiat din Iași ca să strângă bani pentru rechizite. „Vreau să îmi iau creioane, caiete, papuci și niște flanele”

Please follow and like us:
Pin Share