Informații importante pentru șoferi: în ce situații pot primi despăgubiri dacă și-au avariat mașina din cauza drumului

Informații importante pentru șoferi: în ce situații pot primi despăgubiri dacă și-au avariat mașina din cauza drumului

În ce situații pot primi despăgubiri șoferii din România care și-au avariat mașina din cauza drumului. Puțini șoferi din România sunt la curent cu informații care se pot dovedi extrem de valoroase pentru buzunarul lor.

Cum poți primi despăgubiri dacă ți-ai avariat mașina din cauza drumului. Informațiile pe care toți șoferii trebuie să le știe

Pe lângă lipsa unei infrastructuri rutiere precum cea din restul Europei, România este ”faimoasă” și prin prisma drumurilor pline de gropi și de denivelări. Astfel, nu doar accidentele pot avaria serios un autoturism, ci și craterele din asfalt.

Această stare a infrastructurii rutiere poate provoca avarii serioase și costisitoare vehiculelor. Sunt situații când totul se rezolvă rapid. Mai exact, asiguratorul poate accepta decontarea cheltuielilor aferente reparării mașinii tale.

Specialiștii spun că este important să faci poze sau filmări la fața locului, pentru a putea demonstra situația. De asemenea, poți notifica poliția cu privire la pericolul reprezentat de acea groapă. Se poate formula inclusiv o plângere împotriva administratorului drumului pentru că nu a luat măsurile necesare unei bune desfășurări a circulației.

Sunt și foarte multe cazuri când polița nu va acoperi aceste costuri. Ei bine, în această situație trebuie să acționezi în judecată administratorul drumului respectiv, conform ProMotor.

Legea e destul de clară în România. Ea spune că toți administratorii drumurilor publice sunt obligați să se asigure că circulația, pietonii și șoferii nu sunt puși în pericol de starea drumului.

Asta înseamnă automat că primăria, consiliul județean, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) sau firma care administrează acel tronson repară și întrețin drumul în mod corect.

Pașii de urmat pentru a obține despăgubiri din cauza unei gropi din asfalt

Așadar, dacă ai ghinionul să intri cu mașina într-o groapă din carosabil, trebuie să știi că vina aparține administratorului drumului. Realitatea este că nu îți poți obține dreptatea decât în instanță. Mai exact, în lipsa CASCO, trebuie să dai în judecată administratorul drumului pentru a fi despăgubit.

Dacă vrei să primești despăgubiri, în cazul în care mașina a fost avariată din cauza unei gropi, trebuie să ai în vedere mai multe aspecte. În primul rând, trebuie să stabilești cine este administratorul respectivului drum (primăria, consiliul județean, CNAIR, etc.).

Apoi, pasul II, e necesar să deschizi acțiune în instanță împotriva autorității competente. Ea trebuie însoțită de un deviz de la un service autorizat, în care au fost evaluate pagubele asociate incidentului. Ulterior, trebuie depuse probele care demonstrează cum s-a produs avaria (poze, filmări, declarații de martori etc).

Având la bază o expertiză și o analiză a probelor, instanța va stabili daunele ce trebuie achitate. Asta în cazul fericit pentru șofer. Pe de altă parte, dacă nu sunt suficiente probe, instanța poate respinge acțiunea. În acest caz, păgubitul va fi obligat să achite și cheltuieli de judecată.