Insula care este înghițită bucată cu bucată de mare. 300 de familii s-au mutat deja pe continent

Insula care este înghițită bucată cu bucată de mare. 300 de familii s-au mutat deja pe continent

Insula care este înghițită bucată cu bucată de mare. 300 de familii s-au mutat deja pe continent. Majoritatea populației a decis să facă acest pas radical din cauza schimbărilor climaterice care s-au tot agravat.

Insula care este luată puțin câte puțin de mare. 300 de familii au fost nevoite să se stabilească pe continent, în ultima vreme

Insula care este luată puțin câte puțin de mare. 300 de familii au fost nevoite să se stabilească pe continent, în ultima vreme. Autoritățile au anunțat că aceste persoane vor locui de acum înainte într-un ansamblu de locuințe construit recent.

Gardi Sugdub, o insulă de dimensiuni mici din largul coastei caraibiene, riscă să fie înghițită de Marea Caraibelor. Aceasta a fost casă timp de generații întregi pentru poporul indigen Guna, care s-a ocupat cu turismul.

Potrivit datelor culese de Institutul Smithsonian de Cercetări Tropicale, nivelul mării din jurul acestei insule crește în momentul de față cu 3,4 mm pe an, ceea ce înseamnă mai mult decât dublu față de rata din anii 1960.

Din păcate, oamenii au trebuit să evacueze locul pe care-l numeau „acasă”, de mai bine de 100 de ani, din cauza schimbărilor climatice care s-au agravat. Experții susțin că această consecință va afecta toate comunitățile de coastă în viitorul apropiat.

În prezent, aproximativ 300 de familii au fost relocate cu succes de pe insulă. Poporul indigen Guna din Gardi Sugdub este primul dintre cele 63 de comunități de pe coastele Caraibelor și Pacificului din Panama pe care oficialii guvernamentali îi forțează să se mute.

Oamenii de știință au dezvăluit că această decizie are loc din cauza creșterii nivelului mării din următoarele decenii. Cu toate acestea sunt multe persoane care au anunțat că vor sta pe insulă până când nu vor mai fi în siguranță.

Gardi Sugdub, insula de pe care oamenii pleacă

„În ultimii an, populația insulei Gardi Sugdub a cunoscut o mare îngrijorare din cauza creșterii nivelului mării, un produs al schimbărilor climatice. Având în vedere riscul pentru locuitori, guvernul nostru a fost de acord să fondeze o nouă așezare pentru a le asigura viitorul. 

Acest proiect rezidențial, pe lângă faptul că le oferă o locuință proprie și sigură, reunește și spații pentru tradițiile lor”, a declarat ministrul locuințelor, Rogelio Paredes Robles, pentru NBC News.

Insula Gardi Sugdub este situată la aproximativ 1.200 m în largul coastei de nord a Panama, în arhipelagul San Blas. Locul mai este cunoscut și sub denumirea de Cartí Sugdub și găzduiește aproape 1.300 de membri ai comunității indigene Guna.

Aceștia au supraviețuit colonizării spaniole la începutul anilor 1500. O serie de factori (inclusiv boli, șerpi veninoși și ciocniri cu alte grupuri indigene) i-a determinat să se stabilească de-a lungul unei serii de 49 de insule, precum și în regiunea autonomă Guna Yala.

Primele semne că insula nu mai este potrivită pentru a trăi au apărut în anii 1990, când locuitorii au observat că locuințele lor cu acoperișuri de paie și tablă se inundă din ce în ce mai mult, mai ales în timpul sezonului ploios din noiembrie-februarie.

Are o suprafață de doar 366 de metri lungime și 137 de metri lățime. Atunci când este privită de sus insula din Panama are forma unui oval, care este înconjurat de zeci de docuri scurte unde locuitorii își leagă bărci.

Please follow and like us:
Pin Share