Iohannis, Ciolacu și Ciucă, mesaje de 23 august, ziua comemorării victimelor nazismului și comunismului

Iohannis, Ciolacu și Ciucă, mesaje de 23 august, ziua comemorării victimelor nazismului și comunismului

Klaus Iohannis, președintele României, premierul Marcel Ciolacu și președintele Senatului, Nicolae Ciucă, au rostit fiecare un mesaj, vineri, cu ocazia Zilei Europene a Comemorării Victimelor Stalinismului şi Nazismului și Zilei Naționale a Comemorării Victimelor Fascismului şi Comunismului.

Iohannis: „Pactul Ribbentrop-Molotov, un acord cumplit”

În mesajul său, Klaus Iohannis a arătat că Ziua Comemorării Victimelor Fascismului și Comunismului reprezintă „un prilej de amintire și omagiere a memoriei victimelor regimurilor totalitare instaurate pe continentul european și a sacrificiilor tuturor celor care nu au renunțat să lupte împotriva acestora, pentru democrație și libertate”.

Iohannis a amintit că la 23 august 1939, a fost semnat odiosul pact Ribbentrop-Molotov, numit și „pactul Hitler-Stalin”, cu repercusiuni sinistre asupra Europei și a lumii întregi. „Un acord cumplit în urma căruia destinele a milioane de oameni au fost sacrificate  pentru interesele unor regimuri criminale”, a spus Iohannis, care a subliniat politicile naziste și sovietice, în urma cărora au rezultat orori de neimaginat și consecințe care au afectat generații întregi, persecutate de regimurile totalitare.

Pericolul revenirii populismului și urii

Deși Europa este astăzi un „loc mai sigur” în privința respectării regulilor și dreptului international, discursurile populiste și instigatoare la ură sunt iar din ce în ce mai prezente, amenințând valorile democrației. „În acest sens, este imperativ să ne opunem oricăror derapaje la adresa statului de drept, a drepturilor și libertăților fundamentale și să fim conștienți de pericolul reprezentat de ascensiunea forțelor extremiste care amenință democrația. Inacțiunea a facilitat, de-a lungul timpului, propagarea răului, a discriminării și a intoleranței. Astăzi ne reînnoim angajamentul de a reacționa atunci când valorile democratice sunt periclitate”, a spus Iohannis.

Ciolacu, angajament pentru combaterea extremismului

Marcel Ciolacu a transmis că reafirmă angajamentul Guvernului pentru a combate toate formele de extremism și pentru respectarea drepturilor și libertăților fundamentale, și că nu trebuie uitați cei care au fost persecutați și uciși de către regimurile totalitare.

„Reafirm angajamentul ferm al Guvernului României pentru combaterea tuturor formelor de extremism, pentru promovarea şi respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, precum şi pentru consolidarea spiritului civic, prin educarea tinerilor cu privire la toate momentele ce au marcat istoria noastră recentă. Să cinstim memoria tuturor celor ce au avut de suferit şi să aducem un pios omagiu celor ce şi-au pierdut vieţile din pricina regimurilor totalitare”, se arată în mesajul premierului.

„Condamnăm cu fermitate urmele lăsate de regimul comunist”

Ziua de 23 august reprezintă un moment de cotitură în istoria României și a Europei, de aceea fiind aleasă zi de comemorare a victimelor tiraniilor naziste și comuniste. „În 1939, în această zi, cele două regimuri totalitare îşi puneau diferenţele de o parte, unite de aversiunea faţă de democraţie, şi semnau Pactul de neagresiune Ribbentrop-Molotov pentru a diviza un continent întreg şi a-şi împărţi sferele de influenţă, marcând definitiv istoria unui continent. În România, regimul ilegitim şi criminal comunist a fost responsabil de abuzuri, represiuni, deportări, torturi şi crime, toate aceste acte fiind îndreptate împotriva întregii populaţii. Condamnăm cu fermitate urmele lăsate de regimul comunist, caracterizat prin violenţă, teroare şi setea pentru putere”, a afirmat Ciolacu, subliind că adevărul istoric nu trebuie uitat și orice formă de totalitarism să nu-și mai afle locul în societatea românească.

Ciucă: „23 august 1944 reprezintă reorientarea geopolitică a României”

La rândul său, președintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat că ziua de 23 august 1944 a dus la o reorientare geopolitică a României și a scurtat cea de-a doua conflagrație mondială cu șase luni. „Pentru istoria noastră, 23 august 1944 reprezintă reorientarea geopolitică a României şi scurtarea celui de-al Doilea Război Mondial cu şase luni. Situaţia sensibilă de atunci a armatei noastre şi a aliatului german ar fi făcut ca planul sovietic de spargere a frontului în zona Moldovei să ducă la scoaterea României din război prin ocuparea ţării de către URSS. Astfel, întoarcerea armelor a fost o necesitate pentru salvarea ţării. Peste timp, actul temerar al Regelui Mihai şi semnificaţia zilei de 23 august 1944 au fost prea mult timp falsificate de regimul comunist”, a scris Nicolae Ciucă pe contul său Facebook.

Ziua Europeană  a Comemorării Victimelor Stalinismului şi Nazismului și Ziua Națională a Comemorării Victimelor Fascismului şi Comunismului reprezintă un prilej de rememorare a ororilor comise de totalitarism în Europa de Est, după ce această zonă a fost împărțită la masă de Germania nazistă și Rusia sovietică.

„Milioane de victime nevinovate şi zeci de milioane de destine frânte”

„Rememorăm atrocităţile comise de regimurile criminale care au zdrobit drepturile şi libertăţile oamenilor, lăsând în urmă milioane de victime nevinovate şi zeci de milioane de destine frânte. Tragedia popoarelor din această parte a Europei a început în 23 august 1939, când continentul a fost împărţit în sferele de influenţă a două puteri dictatoriale, prin Pactul Ribbentrop-Molotov. Mentalitatea trasării de linii peste harta altor ţări o vedem şi acum la Răsărit. Sprijinul occidental pentru Ucraina invadată este respingerea categorică a acestui mod tiranic de abordare a relaţiilor cu statele învecinate”, a scris Ciucă.

Este, deci, a continuat liderul PNL, cu atât mai importantă apartamența României la NATO, care garantează cele mai puternice garanții de securitate din istoria țării nostre. „Poporul nostru a luptat mereu pentru libertatea de a-şi alege propriul destin. Spre deosebire de 23 august 1939 şi de 23 august 1944, acum nu mai suntem vulnerabili în faţa ambiţiilor imperialiste ale unor dictatori. Ca membri ai NATO – cea mai puternică alianţă militară defensivă din istorie – avem parte de cele mai solide garanţii de securitate pe care le-am avut vreodată”, se arată în postarea liderului PNL.

Please follow and like us:
Pin Share