Iohannis și Ciolacu, cu gândul la alegeri, și de Ziua Europei: Un test cu mize foarte importante pentru democrația europeană

Iohannis și Ciolacu, cu gândul la alegeri, și de Ziua Europei: Un test cu mize foarte importante pentru democrația europeană

În mesajele lor referitoare la Ziua Europei, președintele Klaus Iohannis și premierul Marcel Ciolacu au subliniat importanța anului electoral 2024, vorbind despre responsabilitatea mersului la urne.

„La aproape trei sferturi de secol de la Declarația Schuman, celebrăm Ziua Europei într-un context care nu a mai fost atât de complicat de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial. Agresiunea militară declanșată de Rusia împotriva Ucrainei ne pune în fața unor decizii majore, prin care să ne reconfirmăm atașamentul deplin la principiile și valorile definitorii pentru Uniunea Europeană: solidaritate, unitate, diversitate, respect pentru statul de drept și drepturile fundamentale ale omului”, a transmis Klaus Iohannis.

„Divizarea dintre state, discursurile care promovează faliile în interiorul societăților democratice sunt arme care ne amenință pacea și prosperitatea. Sunt fenomene îngrijorătoare, care includ ample campanii de dezinformare, știri false, agresivitate sporită în spațiul public. Toate acestea pun la încercare sănătatea democrațiilor noastre și generează o polarizare accentuată în societate. În acest context, alegerile europarlamentare din acest an reprezintă un test cu mize foarte importante pentru democrația europeană și avem obligația să îi încurajăm pe cetățenii națiunilor noastre să participe la vot. Europenii își doresc să trăiască în societăți libere, cu stat de drept funcțional, în care drepturile și libertățile sunt respectate, iar rezultatul votului din iunie trebuie să reflecte această opțiune majoritară”, mai arată șeful statului, în mesajul publicat de Administrația Prezidențială, în condițiile în care acesta este în Statele Unite.

„Cei care contestă proiectul european trebuie să răspundă la întrebarea „Care este alternativa pe care o propun la acest proiect care a adus pace și a dărâmat zidurile urii și ale prejudecăților care au cauzat conflicte fratricide între popoarele europene?”. Proiectul european ne-a adus la un loc oferind un model de colaborare în interesul comun, de conviețuire și armonie multiculturală, transformându-se într-un spațiu al unității în diversitate”, susține Iohannis.

De altfel, acesta conchide pe subiectul alegerilor: „La 45 de ani de la organizarea primelor alegeri europene, este important să ne reamintim că deciziile noastre pot influența în bine viitorul proiectului european. Într-un context global problematic, cu provocări multiple, Uniunea Europeană își sporește importanța ca far al solidarității și al aspirației către pace și prosperitate. Țara noastră, ferm ancorată în proiectul european, contribuie activ la acțiunile care alimentează și susțin progresul Uniunii”.

Miliarde de euro către România

La rândul său, premierul Marcel Ciolacu a arătat ce înseamnă în cifre apartenența la UE. „Suntem români, dar și cetățeni europeni în același timp, ceea ce ne conferă drepturi și libertăți firești în orice societate modernă democratică. Statutul de membru al Uniunii Europene ne oferă și perspective concrete de dezvoltare durabilă și coeziune în plan economic și social. Privind retrospectiv, în anii care au trecut de la aderarea noastră, România a beneficiat de peste 64 de miliarde de euro din fonduri europene, bani pe care țara noastră i-a primit în plus față de suma totală cu care a contribuit la bugetul UE”, a afirmat Ciolacu, potrivit unui comunicat de presă.

„Această balanță pozitivă a crescut constant în ultimii doi ani în favoarea unor proiecte de infrastructură de transport, de digitalizare, medicală, educativă și de mediu, investiții menite să aducă dezvoltare și prosperitate pentru cetățeni și societate”, mai punctează sursa citată.

Tinerii care merg la vot

„Tinerii care vor vota pentru prima dată la europarlamentarele din 9 iunie, împreună cu părinții și bunicii lor, vor consolida statutul României de stat puternic atașat valorilor europene. Aspirațiile generației contemporane nașterii proiectului european au fost împlinite de cei care au luptat pentru libertatea României în decembrie 1989 și vor fi duse mai departe de tinerii născuți în perioada în care țara noastră se bucura deja de statutul de stat european și membru al NATO, cea mai sigură alianță din istorie”, a conchis liderul de la Palatul Victoria.