Ion Țiriac a fost amendat de poliție. S-au solicitat proba video și prezența unui martor în instanță

Ion Țiriac a fost amendat de poliție. S-au solicitat proba video și prezența unui martor în instanță

Ion Țiriac a redevenit recent, conform Forbes, cel mai bogat român, cu o avere estimată la 2,1 miliarde dolari. El l-a înlocuit în această poziție pe Gabriel Dineș, a cărui avere s-a diminuat de la 2,7 miliarde dolari la 1,4 miliarde dolari, după ce acțiunile companiei UiPath au scăzut cu aproximativ 30%. Pe podium se mai află Dragoș Pavăl, patronul Dedeman, cu o avere de 2 miliarde dolari.

Ion Țiriac a cerut anularea procesului verbal de contravenție

Numele lui Ion Țiriac apare într-un dosar înregistrat pe 8 februarie 2024, la Judecătoria Sectorului 1, conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată, obiectul acestuia fiind “anulare proces verbal de contravenție 26.01.2024”. Intimat este Ministerul Afacerilor Interne – Direcția Generală de Poliție a Municipiului București.

Țiriac a contestat procesul verbal întocmit de Poliția București  după un incident în trafic în care a fost implicat și alt șofer, H.C., care în dosar are calitatea de intervenient. În dosar mai apar și compania de asigurări a lui Ion Țiriac, precum și a celuilalt șofer. Primul termen al dosarului a fost programat pe 6 iunie 2024.

La acest termen, la interpelarea instanţei, dacă mai sunt cereri sau excepţii de ridicat, preliminare probatoriului, petentul Ion Țiriac a arătat că nu mai are alte cereri sau excepţii şi solicită cuvântul pe probe. Nemaifiind cereri prealabile de formulat, nici excepţii de invocat, instanţa a acordat cuvântul în dezbaterea probatoriului.

Ion Țiriac, prin intermediul avocatului, a solicitat instanţei încuviinţarea probei cu înscrisurile depuse la dosarul cauzei, planşele foto şi conţinutul dosarului de la Poliţie cu declaraţiile conducătorilor auto şi planşele întocmite de către aceștia. De asemenea, instanţa a procedat la administrarea probei cu filmarea video, în şedinţă publică.

Martorul asistent a fost citat pentru termenul din 19 septembrie 2024

Instanţa a pus în discuţie necesitatea administrării probei testimoniale cu martorul asistent, având în vedere că prin plângerea contravenţională s-a contestat lipsa indicării datelor de identificare ale martorului asistent. Ion Țiriac, prin apărător, a arătat că nu se opune. Martorul asistent este persoana chemată în cazul unei activități procesuale pentru a atesta concordanța consemnărilor trecute în procesul verbal cu cele efectuate de organele judiciare.

El are are rolul de a atesta veridicitatea faptelor la care a asistat. Această atestare se realizează prin semnarea de către martorul asistent a procesului-verbal. Instanța a încuviințat proba cu înscrisuri pentru ambele părți, proba cu mijlocul material de probă reprezentat de planşele foto şi filmarea video. De asemenea, s-a solicitat emiterea unei adrese către grefierul delegat cu accesul la baza de date a Direcției Generale Pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date (DEPABD) din cadrul Judecătoriei Sectorului 1, pentru a comunica domiciliul persoanei care a fost citată ca martor.

S-a acordat termen data de 19 septembrie 2024, pentru când s-au citat intervenientul H.C. și martorul, celelalte părţi având termen în cunoştinţă. Ion Țiriac mai figurează ca intimat într-un dosar înregistrat pe 9 mai 2024 la Judecătoria Sectorului 2, obiectul acestuia fiind “înlăturare omisiuni”, conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată.

Ion Țiriac a formulat o cerere în legătură cu decizia din dosarul confiscării armelor de vânătoare

Această cerere a miliardarului are legătură cu dosarul penal în urma căruia lui Ion Țiriac i-au fost confiscate 17 arme de vânătoare. Pe 31 martie 2023, Judecătoria Secorului 2 a dispus confiscarea specială a armelor și munițiilor, deoarece miliardarul avea permisul de armă expirat, ultima viză aplicată fiind în martie 2014. Ion Țiriac a formulat contestație, iar dosarul a ajuns la Tribunalul București, instanță care a respins-o, ca nefondată, pe 8 septembrie 2023.

Prin dosarul al cărui obiect este înlăturarea omisiunii, Ion Țiriac dorește eliberarea unui act prin care se îndreaptă eroarea materială sau se înlătură omisiunea vădită din hotărârea instanței în dosarul confiscării speciale. În practică, omisiunile vădite sunt soluționate de către procuror prin ordonanță, iar de către instanțele judecătorești prin încheiere.

Dispozițiile Codului de procedură penală reglementează o cale remediu de îndreptare a unor greșeli evidente, scriptice, neimpunându-se nicio dovadă, deliberare sau reapreciere sau exprimare a vreunei convingeri de către judecător. Primul termen în dosar a fost pe 25 iunie 2024, când pronunțarea a fost amânată de instanță pentru data de 12 iulie 2024.