ÎPS Teodosie dezvăluie cuvântul pe care e păcat să-l rostim. “Asta înseamnă că îl iei pe Dumnezeu martor în lucrurile mărunte”

ÎPS Teodosie dezvăluie cuvântul pe care e păcat să-l rostim. “Asta înseamnă că îl iei pe Dumnezeu martor în lucrurile mărunte”

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, susține că persoanele care refuză să creadă în Dumnezeu nu au o minte sănătoasă. În cadrul unei discuții, acesta a făcut referire și la alte religii, menționând că adepții lor „pot avea viziuni”, asemenea creștinilor care pot experimenta minuni de la Dumnezeu, dar subliniind că nu toate viziunile sunt adevărate, unele pot proveni de la cel rău.

De ce spune Teodosie că nu avem voie să folosim cuvântul „zău”

„A-l tăgădui pe Dumnezeu înseamnă a-l exclude din viaţa ta şi chiar a spune că nu e Dumnezeu. Cum zise psalmistul: zise acel nebun, în inima sa, nu de Dumnezeu. Cel ce-l tăgăduieşte pe Dumnezeu a cărui operă o vedem zilnic, acela nu este un om sănătos la minte”, a afirmat ÎPS Teodosie, la Radio Dobrogea, întrebat ce înseamnă a-l tăgădui pe Dumnezeu.

De asemenea, Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a declarat că cei care resping credința în Dumnezeu „nu sunt în deplinătatea minții”.

De asemenea, în aceeași emisiune, Teodosie a fost întrebat despre cum poate fi dovedit că Iisus Hristos reprezintă adevărul, având în vedere că și practicanții hinduismului și budismului „pot avea viziuni”, așa cum creștinii pot experimenta „minuni”.

„La budişti şi la hinduşi nu a înviat din morţi Hristos. Învierea lui Hristos este un adevăr care mereu se înnoieşte. Lumina Lui coboară din senin şi toţi neortodocşii o aplaudă, că e lumina adevărată a ortodocşilor. Nu vedeniile sunt adevăruri, sau minuni, sunt şi vedenii care vin de la cel viclean, el se preface în înger de lumină, ca să înşele.

Dar Hristos este adevărul, o dovedesc toate faptele, agheasma plină de har care nu se strică, lumina care nu se pierde niciodată,  lumina harului şi atâtea fapte minunate”, a mai spus Arhiepiscopul Tomisului.

Ce înseamnă de fapt „zău”

Întrebat în cadrul unei emisiuni radio, la care participă săptămânal, dacă folosirea expresiei „zău” este considerată un păcat și dacă aceasta ar avea o legătură cu cuvântul „Dumnezeu”, el a răspuns pe această temă.

„Da, chiar este păcat, pentru că îl iei pe Dumnezeu martor în lucrurile mărunte”, a susținut Teodosie, citat de News.ro.

Conform dicționarelor, „zău” este o interjecție folosită pentru a sublinia o afirmație sau o negare, având sensul de „pe cuvânt”, „jur”, „cu adevărat” sau „fără ezitare”. Lingviștii susțin că termenul provine din latinescul „deus”.

Please follow and like us:
Pin Share