Jens Stoltenberg, apel pentru ca Ucraina să poată folosi arme occidentale pentru a lovi ținte din Rusia: „E momentul să reconsiderăm restricțiile”

Jens Stoltenberg, apel pentru ca Ucraina să poată folosi arme occidentale pentru a lovi ținte din Rusia: „E momentul să reconsiderăm restricțiile”

Şeful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi că „a venit timpul” ca membrii alianţei militare să reconsidere unele dintre restricţiile legate de utilizarea armelor pe care le-au furnizat Ucrainei pentru a lupta împotriva Rusiei, relatează News.ro, care citează Reuters.

Ţările occidentale au părut din ce în ce mai divizate în ultimele săptămâni pe subiectul folosirii armelor occidentale de către Ucraina pentru a lovi ţinte de pe teritoriul rusesc. Unii dintre aliaţii Ucrainei susţin că acest lucru face parte din autoapărarea legitimă împotriva unei invazii, în timp ce alţii şi-au exprimat temerile că ar putea antrena Occidentul într-un conflict direct cu Rusia.

„Aliaţii livrează diferite tipuri de sprijin militar Ucrainei, iar unii dintre ei au impus unele restricţii privind utilizarea acestor arme (…) Acestea sunt decizii naţionale”, a declarat Stoltenberg într-un discurs rostit la Praga înaintea unei reuniuni a miniştrilor de externe din NATO.

Dar cred că, având în vedere modul în care a evoluat acest război (…), a venit momentul să reconsiderăm unele dintre aceste restricţii, pentru a le permite ucrainenilor să se apere cu adevărat.

Jens Stoltenberg:

În timp ce liderii ucraineni au îndemnat guvernele de la Berlin la Washington să atenueze restricţiile privind armele furnizate, ţările occidentale au părut tot mai divizate cu privire la folosirea armelor occidentale pentru lovirea ţintelor de pe teritoriul rusesc. Unii dintre aliaţii Ucrainei, cum ar fi Marea Britanie, statele baltice şi Danemarca, au susţinut că acest lucru face parte din autoapărarea legitimă împotriva unei invazii, în timp ce alţii au spus că armele lor pot fi folosite doar în Ucraina, reflectând temerile că lovirea în interiorul Rusiei ar antrena Occidentul în conflict.

Premierul belgian a declarat săptămâna aceasta că avioanele de luptă F-16 pe care ţara sa intenţionează să înceapă să le trimită în Ucraina în acest an vor putea fi folosite doar în interiorul graniţelor Ucrainei. La rândul său, Germania a transmis avertismente similare la livrarea de armament greu, inclusiv tancuri Leopard.

Reacția lui Putin

Liderul rus Vladimir Putin a avertizat că există ameninţarea unui conflict global, dacă aliaţii occidentali ai Kievului îi permit acestuia să folosească armele pe care le-au furnizat pentru a lovi în interiorul Rusiei, lucru pe care guvernul ucrainean îi îndeamnă pe partenerii săi să îl permită.

Statele Unite au declarat că nu încurajează şi nu permit utilizarea armelor americane pentru atacuri directe asupra Rusiei, dar secretarul de stat american Antony Blinken, aflat miercuri la Chişinău, a avut unele nuanţări. El a declarat că SUA îşi vor „ajusta şi adapta” politicile, atunci când a fost întrebat, în cadrul unei conferinţe de presă, despre poziţia actuală a Washingtonului în această privinţă. „Cred că ceea ce aţi văzut de-a lungul celor peste doi ani, pe măsură ce natura câmpului de luptă s-a schimbat, pe măsură ce locaţiile, mijloacele pe care Rusia le foloseşte s-au schimbat, ne-am adaptat şi ne-am ajustat la asta … Este exact ceea ce vom face şi în continuare”, a spus el.

Ulterior, purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate naţională, John Kirby, a precizat, de asemenea, că sprijinul SUA pentru Ucraina a evoluat în funcţie de condiţiile de pe câmpul de luptă. „Şi acest lucru nu se va schimba”, a declarat el reporterilor de la Washington. „Dar, în acest moment, nu există, de asemenea, nicio schimbare în politica noastră”, a ţinut să puncteze Kirby.