Jens Stoltenberg: „Ucraina trebuie să fie capabilă să-şi apere teritoriul, vizând rachetele care sunt lansate din interiorul Rusiei”

Jens Stoltenberg: „Ucraina trebuie să fie capabilă să-şi apere teritoriul, vizând rachetele care sunt lansate din interiorul Rusiei”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi-a exprimat vineri încrederea că atacurile lansate de Ucraina împotriva ţintelor de pe teritoriul Rusiei cu ajutorul armelor donate de Occident vor fi în conformitate cu dreptul internaţional şi responsabile, transmite Agerpres, care preia EFE. Reacţia oficialului NATO vine după ce Statele Unite au acordat Ucrainei permisiunea de a ataca ţinte din Rusia.

“Cu toţii sperăm că aceasta se va face în conformitate cu dreptul internaţional şi într-un mod responsabil”, a declarat Stoltenberg reporterilor la sosirea la o întâlnire informală a miniştrilor de externe aliaţi, după ce Statele Unite au acordat Ucrainei permisiunea de a ataca în interiorul Rusiei folosind arme americane, dar numai în apropierea regiunii Harkov, în nord-estul Ucrainei, scena unei ofensive ruse de succes de câteva săptămâni.

Politicianul norvegian a răspuns astfel la întrebarea dacă se teme că Ucraina ar putea ataca staţiile radar nucleare ruseşti.

Întrebat dacă se teme de represalii din partea Rusiei, Stoltenberg a subliniat că Rusia este cea care a escaladat situaţia prin invadarea unei alte ţări şi a subliniat că “presupunerea că Ucraina nu ar trebui să răspundă nu este deloc rezonabilă, deoarece Ucraina trebuie să fie capabilă să-şi apere teritoriul, vizând de exemplu artileria, rachetele care sunt lansate împotriva lor din interiorul Rusiei”.

De la începutul ofensivei ruse împotriva regiunii Harkov, principalii aliaţi ai Statelor Unite, precum Regatul Unit şi Franţa, plus Stoltenberg însuşi, au insistat să fie ridicate restricţiile pentru ca Ucraina să poată folosi armele occidentale împotriva ţintelor din interiorul Rusiei.

Stoltenberg a reamintit că, de fiecare dată când au fost luate decizii de extindere a sprijinului militar pe care statele aliate îl oferă Kievului, Rusia a transmis că “este periculos şi va avea consecinţe”.

“Nu este nimic nou. Face parte din eforturile (preşedintelui rus Vladimir) Putin de a împiedica aliaţii NATO să sprijine Ucraina să se apere, iar Ucraina are dreptul să se apere şi noi avem dreptul să ne apărăm”, a insistat şeful NATO.

După anunţul SUA, Stoltenberg a salutat faptul că aliaţii oferă sprijin Ucrainei în multe feluri.

“Nu voi intra în detalii despre tipul exact de sprijin şi despre modul în care Ucraina foloseşte diferitele tipuri de sprijin pe care le primeşte. Ceea ce am spus de multe ori este că trebuie să ne amintim că acesta este un război de agresiune”, a afirmat el.

“Rusia a atacat o altă ţară, a încălcat dreptul internaţional, a invadat Ucraina, iar Ucraina are dreptul la autoapărare şi asta include şi atacarea obiectivelor militare legitime din interiorul Rusiei”, a conchis el, avertizând în acelaşi timp că acest lucru a devenit “şi mai urgent” deoarece Rusia a deschis “un nou front în nordul regiunii Harkov”.

Rusia lansează atacuri pe pământ ucrainean de pe pământ rusesc, cu artilerie, cu rachete, în timp ce comasează trupe. Şi, desigur, este foarte dificil pentru Ucraina să se apere dacă nu i se permite să folosească arme avansate pentru a respinge aceste atacuri.

Jens Stoltenberg:

În perspectiva summitului NATO de la Washington din iulie, pe care miniştrii alianţei îl vor pregăti vineri, Stoltenberg şi-a exprimat speranţa că vor fi luate decizii astfel încât alianţa nord-atlantică să aibă un rol mai mare în coordonarea aprovizionării cu arme, muniţii şi instruire pentru Ucraina.

El a amintit că a propus un angajament financiar (de 100 de miliarde de euro) pentru a “garanta o mai mare predictibilitate politică pe termen lung, care să ajute la evitarea a ceea ce am văzut în ultimele luni, în care au existat anumite lacune şi întârzieri”.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina