Județul din România care e plin de urși. Animalele sălbatice apar foarte des în zonele locuite, oamenii se tem pentru viața lor

Județul din România care e plin de urși. Animalele sălbatice apar foarte des în zonele locuite, oamenii se tem pentru viața lor

Asta, după ce jandarmii au intervenit de 17 ori doar în ultimele 7 zile pentru a alunga urșii din zonele locuite. Este vorba despre județul Harghita, județul în care urșii au coborât tot mai mult în zonele locuite și i-au speriat pe oameni. Datele oficiale prezentate de Biroul de presă al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) indică 17 apeluri făcute la 112.

Animalele sălbatice apar foarte des în zonele locuite, oamenii se tem pentru viața lor

S-a întâmplat în perioada 27 mai – 2 iunie, moment în care la dispeceratul instituției a fost semnalată prezența urșilor în zonele localităților Zetea, Sândominic, Miercurea-Ciuc, Liban, Tuşnad, Praid, Brădeşti, Borsec, Şicăsău, Ciumani, Cristuru Secuiesc, Bilbor, Avrămeşti. De asemenea, un apel anunța prezenţa unui urs între localităţile Cădaciu Mare şi Cădaciu Mic.

”În urma celor 17 apeluri primite la dispeceratul unităţii, patrulele de jandarmi au intervenit de cinci ori, întrucât în restul cazurilor, până la sosirea echipajelor, urşii au părăsit locurile pe care apelanţii le-au indicat”, au transmis reprezentanții IJJ Harghita. În localitatea Tușnad, jandarmii au fost nevoiți să mute un urs din curtea unui om, în timp ce în alte patru cazuri urșii intraseră în localitățile Brădești, Bilbor și Miercurea-Ciuc.

Potrivit datelor oficiale ale IJJ, de la începutul anului 2023 la dispeceratul instituției au fost înregistrate 145 de apeluri. În toate aceste situații la fața locului a fost trimis un echipaj de intervenție pentru a alunga urșii. În urmă cu doar două zile, un bărbat ajungea la spital după ce era atacat de urs în localitatea Lueta din Harghita.

Potrivit lui Csaba Borboly, președintele CJ Harghita, bărbatul avea grijă de mai multe vaci pe o pășune. Deși era însoțit de câinii săi, ursul l-a atacat și i-a produs răni. Din fericire, bărbatul a scăpat și a fost transportat la spital, cu mai multe plăgi provocate de mușcături și zgârieturi.

Câți urși trăiesc cu adevărat în România? Ce spun experții

“Pacientul prezenta multiple răni pe corp, picioare şi cap, răni din muşcături şi zgârieturi de animal sălbatic. A fost internat pe secţia de chirurgie a spitalului, unde a primit ajutorul de specialitate. Conform informaţiilor furnizate de către medicul curant, rănile bărbatului sunt superficiale şi starea lui este bună”, transmit reprezentanții spitalului.

Bărbatul are toate șansele să fie externat până la finele săptămânii, potrivit conducerii spitalului. ISU Harghita a emis doar în ultima săptămână 10 mesaje de avertizare RO-ALERT care anunțau prezența urșilor în localitățile Liban, Cristuru Secuiesc, Miercurea Ciuc, Bilbor şi Cecheşti. Mesajele de avertizare se transmit mereu în română, maghiară și engleză.

Anul trecut, Asociaţia pentru Managementul Profesional al Faunei Cinegetice, condusă de Barna Benedek, a câştigat licitaţia publică pentru realizarea unui studiu ştiinţific, care să arate câți urși trăiesc în România. Oficial ar fi vorba despre cel puțin 3.000, în urma probelor găsite, însă nu oamenii de știință nu exclud ca numărul acestora să fie undeva spre 6.000.

Într-un interviu acordat presei din Secuime, Barna Benedek susține împușcarea urșilor care s-au domesticit. Statistic, țara noastră oferă habitat natural pentru 4.000 de urși, fără ca aceștia să interacționeze cu oamenii. În Europa există aproximativ 22.000 de urși, România și Suedia fiind țările cu numărul cel mai mare de astfel de animale.

”Eu susţin că aceşti urşi care intră în sate, în oraşe, în case, care cerşesc mâncare de la automobilişti, ar trebui împuşcaţi, pentru că ei deja transmit acest comportament şi puilor lor. Aceasta este singura modalitate de a inversa şi de a elimina această anomalie comportamentală”, a declarat Barna Benedek, conform publicației Szekelyhon.