Klaus Iohannis a promulgat moficiările legii pașapoartelor. Ce reglementări noi vor fi introduse

Klaus Iohannis a promulgat moficiările legii pașapoartelor. Ce reglementări noi vor fi introduse

Președintele Klaus Iohannis a promulgat modificările aduse Legii nr. 248/2005, care reglementează condițiile de eliberare a pașaportului simplu temporar.

 

În ce condiții va fi eliberat pașaportul simplu temporar

 

Conform noilor prevederi, acest tip de pașaport va fi emis doar în cazuri de urgență care necesită deplasarea rapidă în străinătate.

Pașaportul simplu temporar va fi eliberat de serviciile publice comunitare de pașapoarte sau de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României. Acest document va fi disponibil cetățenilor români care nu se află în situații de suspendare a dreptului la libera circulație sau sub alte restricții impuse de instanțe, potrivit Știrile ProTv. 

Potrivit noii legi, pașaportul temporar va putea fi emis în următoarele situații:

Minorul trebuie să se deplaseze în străinătate pentru studii, concursuri oficiale sau tratamente medicale urgente.

Cetățenii români aflați în străinătate care nu mai posedă documente valabile și care trebuie să își continue călătoria sau să își reglementeze șederea.

Situații obiective și urgente care necesită prezența persoanei în altă țară și nu permit timpul necesar pentru eliberarea pașaportului simplu electronic.

 

Cum va fi simplificat procesul de eliberare a pașapoartelor

Noile modificări includ și măsuri pentru eficientizarea procesului de eliberare a pașapoartelor:

Pașaportul simplu temporar va fi eliberat în termen de cel mult trei zile lucrătoare de la data depunerii cererii.

Datele biometrice și informațiile cetățenilor vor fi preluate o singură dată de personalul consular și vor putea fi utilizate atât pentru pașapoartele simple electronice, cât și pentru titlurile de călătorie sau cărțile electronice de identitate.

 

Legea mai prevede anularea pașapoartelor persoanelor care au pierdut cetățenia română și nu au predat documentele de călătorie în termenul legal de cinci zile. Direcția Generală de Pașapoarte va ține evidența cetățenilor români cu domiciliul în străinătate, asigurându-se că aceste reglementări sunt respectate.