Klaus Iohannis, despre eliminarea vizelor pentru SUA. Delarația președintelui la Ambasada Americii

Klaus Iohannis, despre eliminarea vizelor pentru SUA. Delarația președintelui la Ambasada Americii

Președintele Klaus Iohannis a participat, miercuri, la recepția de la Ambasada SUA la București, cu ocazia Zilei Independenței, subliniind importanța parteneriatul strategic și dezideratul României de a fi inclusă în programul Visa Waiver.

„Prietenia solidă” în cadrul parteneriatului strategic

Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la recepția organizată cu ocazia Zilei Independenței SUA, că „prietenia solidă” dintre București și Washington se reflectă în cooperarea pe multiple planuri dintre cele două țări, în cadrul parteneriatului strategic, de la a cărui înființare au trecut 27 de ani, subliniind și că în acest an se împlinesc 20 de ani de când România a aderat la NATO.

„Avem o prietenie solidă, care se reflectă în cooperarea substanţială pe toate dimensiunile Parteneriatului nostru Strategic. În prezent, găzduim un număr crescut de militari americani, ceea ce reprezintă nu numai o reuşită a colaborării noastre în domeniul apărării, ci şi o dovadă fermă a solidarităţii dintre statele noastre, în aceste momente extrem de complicate pentru securitatea Europei şi a regiunii euroatlantice”, a declarat Klaus Iohannis.

„Decizii importante” la viitorul summit NATO

Șeful statului a subliniat și ajutorul pe care România, împeună cu aliații, îl oferă Ucrainei, țară agresată de războiul barbar declanșat de Rusia lui Vladimir Putin, dar și altor țări vulnerabile din regiunea Marea Neagră, cum este Republica Moldova.

„Astfel contribuim la întărirea securităţii regionale şi transatlantice, precum şi la întărirea securităţii României. Sunt convins că la Summitul NATO, pe care Statele Unite îl vor găzdui săptămâna viitoare, vom lua decizii importante pentru securitatea noastră colectivă. Salut, şi în acest context, procesul de actualizare a abordării strategice a Statelor Unite faţă de Marea Neagră, la care şi ţara noastră şi-a adus contribuţia”, a spus președintele României, precizând că acest aspect l-a discutat cu președintele american, Joe Biden.

România, „actor responsabil” la Marea Neagră

„Împărtăşim viziunea comună că trebuie să întărim eforturile pentru consolidarea unităţii transatlantice şi pentru apărarea valorilor noastre comune. Numai astfel putem oferi tuturor partenerilor din regiune o cale către pace, prosperitate şi integrare euroatlantică. Contribuţia responsabilă a statelor din regiune la asigurarea securităţii şi a rezilienţei Mării Negre este crucială pentru a transforma regiunea într-un spaţiu sigur, deschis şi prosper”, a spus Iohannis.

Președintele a arătat că și România este recunoscută ca „actor responsabil” care oferă contribuții de securitate în regiunea Mării Negre și consolidează relația transatlantică. „Ţara noastră este recunoscută ca un actor responsabil şi un factor de stabilitate la Marea Neagră, contribuind atât la securitatea regiunii cât şi la dezvoltarea şi întărirea relaţiei transatlantice. România este aliatul şi partenerul strategic care va lupta neobosit pentru libertate, pentru progres economic şi pentru democraţie, astfel încât cetăţenii să fie protejaţi şi să aibă o viaţă prosperă. Vom continua să lucrăm împreună, în baza valorilor comune, inclusiv pentru a promova importanţa fundamentală a noilor tehnologii, pentru a securiza lanţurile globale de aprovizionare şi pentru a consolida securitatea energetică, la nivel naţional şi regional”, a spus şeful statului.

Klaus Iohannis s-a referit și la obiectivele țării noastre, în special să fie inclusă în programul Visa Waiver, pentru ca și cetățenii români să poată călători în SUA fără vize. „Vom continua să lucrăm împreună cu Statele Unite pentru ca acest deziderat comun să devină în cel mai scurt timp realitate pentru cetăţenii români”, a subliniat Iohannis.