Klaus Iohannis, în cărți pentru funcția de comisar european pentru Apărare. Ce nume se mai află pe listă, potrivit Politico

Klaus Iohannis, în cărți pentru funcția de comisar european pentru Apărare. Ce nume se mai află pe listă, potrivit Politico

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că va înființa portofoliul pentru Apărare dacă va câștiga un al doilea mandat la conducerea executivului UE după alegerile de duminică. Pe lista celor care ar putea ocupa acest post este și președintele României, Klaus Iohannis, informează Politico.

Ideea a stârnit entuziasm și există chiar speculații că postul ar putea reveni unei persoane cu „greutate” politică, precum ministrul polonez de externe, Radosław Sikorski.

Dar pe lista numelor vehiculate în cercurile diplomatice apare și președintele român Klaus Iohannis, din partea Partidului Popular European (PPE), de centru-dreapta, care, de asemenea, candidează pentru postul de secretar general al NATO.

Însă, la sfârșitul lunii mai, Politico a scris că președintele român ar fi presat să se retragă din cursa pentru șefia NATO, lucru respins de biroul lui Klaus Iohannis.

Alte nume vehiculate pentru postul de comisar pentru Apărare sunt premierul estonian Kaja Kallas, din partea liberalilor, dar și ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis, tot din PPE.

De altfel, țările UE din Europa Centrală și de Est sugerează că un reprezentant al statelor din această zonă este cel mai potrivit să ocupe acest post.

„Este logic. Regiunea oferă o mulțime de candidați excelenți care au atât experiența de a fi în prima linie în fața unei țari agresoare (n.r. – Rusia), cât și relații bune cu Washingtonul”, a declarat ministrul leton al Apărării, Andris Sprūds, pentru Politico.

Postul de comisar pentru Apărare, mai mult simbolic

Însă postul de comisar pentru Apărare s-ar putea dovedi unul mai degrabă unul simbolic, fără un buget și o putere decizională semnificative.

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a spus că un comisar pentru apărare este un „concept”, atâta timp cât accentul se pune pe coordonarea industrială. 

„Coordonator industrial” este, într-adevăr, o nouă specificație foarte probabilă a postului, comentează sursa citată: ar fi vorba, de fapt, despre un comisar de planificare economică.

Acesta ar putea încerca să identifice „zone eficiente” în producția de armament și în infrastructura militară din cele 27 de state membre și ar putea, de asemenea, să joace un rol în gestionarea programelor spațiale civile ale blocului comunitar.

„Nu cred că este greșit să facem o comparație cu ceea ce tocmai a făcut Rusia: și-a schimbat ministrul Apărării cu un economist”, a declarat ministrul finlandez de Externe, Elina Valtonen. Fost bancher de investiții, Valtonen a replicat cu un „nu dau nume” atunci când a fost întrebată dacă ar fi ea însăși interesată de acest post.

Astfel, noul comisar european nu ar avea aceeași influență asupra bugetelor militare, și nici capacitatea de a adapta producția de armament direct la nevoile strategice ale blocului.

 Funcția de comisar european pentru Apărare ar însemna, de fapt, o scădere în importanță, comparativ cu funcția de ministru de Externe dintr-o țară precum Polonia, ce pare că se transformă rapid în superputerea militară convențională a UE, comentează Politico.

Comisarul pentru Apărare s-ar vedea limitat la coordonarea reuniunilor pe baza „bunăvoinței diplomatice” și ar putea fi ușor anulat în inițiativele sale de o țară cu o mare industrie militară, precum Franța.

Chiar dacă Ursula von der Leyen va reuși să adune toată problematica militară din UE sub același acoperiș, poziția tot nu apare drept mulțumitoare din punct de vedere al puterii.

Anunțul președintelui Comisiei privind un comisar pentru apărare „este PR pur și simplu și o abordare prost finanțată”, s-a plâns un oficial al UE.

Klaus Iohannis, sprijinit la șefia NATO doar de Ungaria

În februarie, președintele României a spus că ar fi inadmisibil ca, după alegerile europarlamentare din iunie, nicio poziție relevantă în UE să nu fie ocupată de o persoană din Europa de Est.

Pe 12 martie, Klaus Iohannis a anunțat că intră în competiţie pentru funcţia de secretar general al NATO, deținută acum de Jens Stoltenberg.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, aflat în România, a reiterat, luni, sprijinul guvernului ungar pentru candidatura președintelui României, Klaus Iohannis, la funcția de secretar general al NATO,FOTO: Hepta