La Racșa, primăria a devenit o afacere de familie

RMAG news

În data de 23 aprilie 2024, pesedistul Toma Betea și-a depus candidatura pentru al șaptelea mandat de primar, după ce a deținut două mandate de primar al comunei Orașu Nou din județul Satu Mare și patru mandate de primar al comunei Racșa, care s-a desprins de Orașu Nou în 2010.

Un candidat interzis

Biroul de circumscripție electorală Racșa i-a acceptat nelegal candidatura în condițiile în care, conform site-ului Agenției Naționale de Integritate, Betea avea la data respectivă interdicție de a ocupa o funcție sau o demnitate publică întrucât printr-o hotărâre judecătorească definitivă (decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție nr. 1191/23.02.2021) a fost validat un raport al agenției susmenționate prin care s-a constatat că s-a aflat în conflict de interese. Conflictul constatat este legat de un contract prin care primarul Betea i-a închiriat fiului său suprafaţa de 30,44 hectare din păşunea comunală, cu o chirie de numai 5 lei/hectar pe an. Pentru acest motiv, ultimul său mandat de primar a încetat în data de 20 mai 2021, când a fost emis un ordin al prefectului județului Satu Mare în acest sens.

Nici primarul demis nici secretarul general al comunei, care a primit hotărârea judecătorească definitivă și ordinul prefectului, nu i-au înștiințat pe locuitorii comunei Racșa cu privire la încetarea mandatului lui Toma Betea. Atribuțiile primarului au fost delegate formal viceprimarului comunei, Petre Flueraș, dar primăria a fost condusă faptic în continuare de către Betea, care a fost angajat consilier personal al viceprimarului împuternicit. Cu tupeu și aroganță, Betea a folosit în continuare biroul pe care l-a ocupat ca primar. Mai mult, pe ușa acestui birou a fost păstrată până în prezent inscripția ,, Betea Toma. Primar” . Culmea ironiei este că președinte al biroului de circumscripție electorală care a acceptat noua candidatură a lui Betea este secretarul general al comunei Racșa, Florica Căprar, care cunoștea cel mai bine situația juridică a acestuia, inclusiv că se află sub interdicție de a ocupa o funcție sau o demnitate publică. Cu toate acestea, a trecut peste lege.

Toată familia angajată la primărie

Primarul Betea a sfidat tot timpul legea și bunul simț, dovedind că în localități mai îndepărtate și mai izolate, ca Racșa, viața bate filmul. Înainte de toate, edilul șef Betea a reușit să-și angajeze toată familia la primărie, un record unic în România. Astfel, soţia sa, Ana Betea, a fost angajată consilier superior, lucrând la început la casierie, iar apoi la impozite și taxe. Fiica sa, Maria Măgurean, a fost angajată consilier personal al primarului, iar ulterior responsabil pentru situaţii de urgenţă (pompierul comunei). Din 2014, aceasta a fost numită director al Inspectoratului Regional pentru Protecţia Plantelor Satu Mare, cu arie de activitate pe judeţele Satu Mare, Maramureş şi Sălaj. Iar, după 2016, a fost promovată director general adjunct la APIA Satu Mare, instituția deconcentrată cu cele mai mari salarii. Fiul său, Vasile Florin Betea, a fost angajat şofer pe microbuzul şcolii generale din Racşa, iar fratele său, Toader Betea, a fost angajat hornar la primărie. Cuscra sa, Xenia Măgurean, a primit un post de asistent social, iar ulterior pe cel de bibliotecară.

Primarul Toma a asigurat şi alte beneficii substanţiale familiei sale, prin încheierea de contracte bănoase cu fiul său Vasile Florin Betea și cu ginerele său Gavril Măgurean. Sub nr. 243/16.04.2013, între Consiliul Local al comunei Racşa, reprezentat prin primar Toma Betea, şi Persoana Fizică Autorizată Betea Vasile Florin a fost încheiat un contract de închiriere a unei suprafeţe de 30,44 hectare din păşunea comunală, cu o chirie de numai 5 lei/hectar pe an. Pentru această suprafaţă de păşune, fiul primarului Toma a încasat anual subvenții substanțiale de la APIA, inclusiv într-o perioadă în care lucra în Londra. Conform unor consilieri locali, Primăria comunei Racșa a retrocedat ulterior 52 de hectare din pășunea comunală, din care aproape 9 hectare (8,77 ha) au fost atribuite, potrivit evidențelor de Carte Funciară, fiului său Vasile Florin și soției acestuia Irina.

Primăria comunei Racşa a încheiat în perioada 2010-2016 mai multe contracte de prestări servicii, pentru deszăpezire şi pentru întreţinere peisagistică, cu firma ginerelui său, Gavril Măgurean, SC Diferit Building SRL, cu sediul în municipiul Baia Mare (ca, de exemplu, contractele de prestări servicii nr. 3/26.10.2010, 4/21.12.2010, nr. 5/03.03.2010 și nr. 1/18.10.2010). În ultimii 10 ani, după ce ginerele său a obținut o licență de topograf, principala sarcină a acestuia a devenit extinderea vetrei satului, respectiv a intravilanului localității, prin realizarea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ). În acest scop, primarul Betea a pus, în mod gratuit, la dispoziția unei firme aduse și reprezentate de ginerele său, SC Tehnotop 88 SRL Baia Mare, un birou spațios din primărie. Instituțiile statului au obligația să afle valoarea sumelor primite de Primăria Racșa pentru cadastrare gratuită și valoarea contractelor încheiate cu firma băimăreană reprezentată de ginerele său sau cu acesta însuși. Cu un an în urmă, respectiv în 25 mai 2023, Primăria comunei Racșa a atribuit, prin achiziție directă, suma de 41.000 lei Persoanei Fizice Autorizate Măgurean Gavril pentru servicii de topografie.

Mișmașuri peste mișmașuri

Mişmaşurile primarului Toma au sfidat orice lege și orice logică. Cel mai de răsunet a fost încheierea contractului de arendare nr. 14/16.05.2011 între „SC Primăria Comunei Racşa”, reprezentată de primarul Toma Betea, şi Asociaţia crescătorilor de animale ”Joiana” Racşa, reprezentată prin preşedinte Toma Betea. Edilul Betea a semnat cu nonșalanțâ si pentru primărie și pentru asociația beneficiară. Obiectul contractului de arendare îl constituie un teren în suprafaţă de 604 hectare, reprezentând păşune în extravilanul comunei Racşa. Contractul este încheiat pe termen de 5 ani, iar arenda este stabilită la „0% din producţie”. Sub nr. 14/16.05.2012, a mai fost încheiat un contract de arendare în aceleaşi condiţii, respectiv pe termen de 5 ani şi cu o arendă de 0% din producţie, între Primăria comunei Racşa şi Asociaţia crescătorilor de animale Joiana Racşa, pentru suprafaţa de 190,24 hectare păşune. În anul 2014 Asociaţia Joiana a încasat de la APIA subvenţii de 93.644,39 lei. Opozanţii din Racşa susţin că toate aceste încasări sunt nelegale, întrucât asociaţia de animale prezidată de primarul Betea nu a deţinut în perioada respectivă mai multe bovine decât degetele de la două mâini.

După ce a devenit primar, Betea a înregistrat plusuri substanţiale la avere chivernisindu-se cu o casă nouă în Racşa, o casă de vacanţă în Prilog Vii, o fermă zootehnică ce a aparţinut fostului CAP Tur și o pălincie în Valea Dada (la care a decedat în mod suspect un localnic în bazinul cu borhot). Lângă casa sa i-a construit o vilă fiicei sale Maria. În declarația de avere are înscrise patru autoturisme: Mercedes Benz, Volvo, Ford Mondeo și Dacia Sandero. Potrivit unor surse locale, ar fi dobândit cu subvenții europene două tractoare John Deer și un buldoexcavator. Pentru comuna Racșa, nu a reușit însă să atragă fonduri europene sau investiții serioase timp de atâtea mandate. Racșa se află printre ultimele comune din județ și din țară la capitolul drumuri asfaltate, iar canalizarea realizată cu un deceniu în urmă dă pe dinafară. Căminul cultural este reparat anual, iar școlile și grădinițele din comună devin tot mai triste.

Primarul din Racșa a supraviețuit pentru că fost protejat un sfert de secol de liderii judeţeni şi naţionali ai PSD, precum și de şefii județeni ai unor instituții cheie, ca Prefectura, Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Curtea de Conturi, Administrația Județeană a Finanţelor Publice, APIA. Opozanţii săi politici, precum şi o mare parte din locuitorii comunei speră că după 9 iunie Racşa va avea un altfel de primar.

The post La Racșa, primăria a devenit o afacere de familie appeared first on Cotidianul RO.