Leguma ciudată asemănătoare conopidei, plină de antioxidanți şi care se gătește foarte ușor

Leguma ciudată asemănătoare conopidei, plină de antioxidanți şi care se gătește foarte ușor

Un accident genetic a dus la crearea Romanesco, una dintre cele mai ciudate legume din lume. Se aseamănă mult cu conopida, chiar dacă are o formă neobișnuită, și are multiple beneficii pentru sănătate.

Romanesco, leguma rezultată în urma unui accident genetic

Romanesco, la fel ca multe alte plante, este un accident genetic. Dar, spre deosebire de grâu, unde manipularea genetică a început în urmă cu mai bine 12.000 de ani, în cazul acestei legume, a început în timpul Renașterii și a fost nevoie de 2-3 generații de agricultori, care s-au ocupat de selecție și hibridizare.

Numele de Romanesco a fost ales deoarece mutația a fost observată și manipulată pentru a fi o specie de sine stătătoare de fermierii de la acea vreme care trăiau în regiunea Lazio.

Pănă la jumătatea secolului XX a rămas o plantă cultivată local. Însă, după Al Doilea Război Mondial s-a transformat într-o specie inedită, din ce în ce mai prezentă în supermarketurile din toată lumea.

Specia din care face parte este e Brassica oleracea, care mai cuprinde alte legume cunoscute, precum broccoli, conopida, varza și varza de Bruxelles. Romanesco este o derivată a acesteia, motiv pentru care uneori este denumită Brassica oleracea botrytis, pentru că se aseamănă mult cu conopida.

Are un aspect unic

Ca și alte plante din această familie, are merisme apicale, grupuri de celule nespecializate la vârfurile de creștere ale plantei. Numai că, la leguma ciudată ce se aseamănă cu conopida, aceste merisme sunt foarte activ și continuu creează noi muguri, de aici și forma atipică.

Motivul creșterii constante sunt hormonii vegetali, cum ar fi auxinele, care stimulează alungirea celulelor și dominația apicală, și citochininele, care contribuie la diviziunea celulară și la formarea mugurilor laterali.

Romanesco este o plantă plină de antoxidanți și ajută la buna funcționare a organismului. De altfel, se gătește ușor, la fel ca și broccoli și conopida cu care se aseamănă atât de mult.

Gustul, însă, este mai delicat, ușor dulceag, având și o ușoară aromă de nucă. Textura este fermă, totuși mai moale decât la broccoli. Tocmai acest lucru îl face ușor de integrat într-o multitudine de preparate, notează dcnews.ro. 

Please follow and like us:
Pin Share