Leguma din România care a avut un randament de vis. Au ieșit pe plus toți cei care au cultivat așa ceva

Leguma din România care a avut un randament de vis. Au ieșit pe plus toți cei care au cultivat așa ceva

Leguma din România care a avut un randament de vis. Au ieșit pe plus toți cei care au cultivat așa ceva pentru că prețurile au fost mai mari față de anul anterior, după cum arată datele culese de Comisia Europeană.

Leguma românească care a avut un mare succes vara aceasta. Toți agricultorii care au plantat-o s-au ales cu bani frumoși

Leguma românească care a avut un mare succes vara aceasta. Toți agricultorii care au plantat-o s-au ales cu bani frumoși. În prezent, România se clasează pe locul 9 în ceea ce privește cantitatea de cartofi obținută în 2023.

Fiermierii români spun că vor avea un randament mai bun la fiecare hectar cultivat cu această plantă, în comparație cu anul trecut. Potrivit economica.net, agricultorii estimează că randamentul la hectare este de 14,8 tone, cu 4% mai slab decât se vehiculase în luna iulie.

Cu toate acestea este vorba de un procent de 5% peste randamentul obținut cu un an în urmă. Așadar, prognoza a fost revizuită în minus comparativ cu estimările din iulie, adică raportat la media ultimilor cinci ani producția la hectar este mai slabă cu 5% la această legumă.

Mai exact, datele arată că țara noastră are a treia cea mai mare scădere dintre statele UE, după Grecia (minus 10%), Belgia (minus 6%) și Olanda (minus 6%). Prețurile pentru un kilogram de cartofi, în piețele din România, vor fi similare cu cele de anul trecut.

Asta înseamnă că românii vor putea achiziționa cartofi cu doar 1,2-1,6 lei/kg direct de la producător și cu 3-3,5 lei la raft. Prețurile nu au crescut pentru că și consumul s-a diversificat, clienții fiind în căutare de vinete și dovlecei.

România, în declin legat de producția de cartofi

România are tot mai puține suprafațe cultivate cu cartofi, în special în ultimii ani. În anul 2020 s-a ajuns la doar 98.400 de hectare, după ce în 2019 suprafața scăzuse la 170.000 de hectare. În anul 2014 se cultivau peste 198.500 hectare.

Datele INS arată că în 2023 țara noastră a produs circa 1 milion de tone de cartofi pe o suprafață de 77.000 de hectare (14 tone la hectar). Cu un an înainte, în 2022, agricultorii au declarat că au reușit să adune aproximativ 1,3 milioane de tone de pe 81.000 de hectare  (16,6 tone la hectar).

„Pentru a fi profitabil, ar trebui să obții undeva la 50 de tone la hectar, minim. Sub acest prag ești pe pierdere. Suprafețele nu cresc pentru că nu există sisteme de irigații”, a declarat Gheorghe Vlad, președintele OIPA Legume Fructe.

„Spre exemplu, anul acesta, s-a schimbat polul de producție din Suceava către Harghita și Covasna, dar nu poți iriga acolo. Nici pământul nu este atât de fertil și nici nu găsești suprafețe extinse, compacte, pe care să le cultivi.

România mai produce doar 10% din necesarul de consum, iar anul acesta mulți vor opri mare parte din producție pentru sămânță. Sunt necesare 1-2 tone de sămânță la hectar care se opresc de obicei din producția anterioară.

Producția locală se termină într-o lună. La 15 decembrie s-a epuizat. Restul vine din import”, a mai explicat președintele OIPA Legume Fructe, mai arată sursa menționată mai devreme.

Please follow and like us:
Pin Share