Leguma inedită care le aduce un profit însemnat acestor români din județul Neamț. Se obțin 5 tone la ha, iar un kilogram se vinde și cu 40 de lei

Leguma inedită care le aduce un profit însemnat acestor români din județul Neamț. Se obțin 5 tone la ha, iar un kilogram se vinde și cu 40 de lei

Leguma inedită care le aduce un profit însemnat acestor români din județul Neamț. Se obțin 5 tone la ha, iar un kilogram se vinde și cu 40 de lei. Se cultivă exclusiv în această regiune a țării noastre și are un gust delicios.

Leguma neașteptată care le aduce bani frumoși agricultorilor din județul Neamț. Se pot aduna 5 tone la hectar și prețul e de 40 de lei/kilogram

Leguma neașteptată care le aduce bani frumoși agricultorilor din județul Neamț. Se pot aduna 5 tone la hectar și prețul e de 40 de lei/kilogram. Totul a început în urmă cu câțiva ani datorită unor fermieri care s-au unit într-un grup.

Mai exact, este vorba de 15 agricultori din localitatea Gherăești care s-au unit pentru a cultiva această plantă, care are rădăcini groase și care crește bine. Concret, andiva a fost adusă în această zonă de un olandez acum aproape 80 de ani.

S-a adaptat foarte bine la grădinile și solul de aici, motiv pentru care fiii celor care au naturalizat planta continuă și azi afacerile de familie. Munca lor începe undeva în aprilie – mai, în fiecare an. Atunci se seamănă andivele care au nevoie de o irigare extraordinară.

Aceste legume inedite sunt valorificate în mai multe locuri din România, dar mai ales în București. În Capitală ele se vând la un preț destul de mare. Consumatorii trebuie să scoată din buzunar între 35 și 40 de lei pentru un singur kilogram.

Andivele, cultivate exclusiv în județul Neamț

Andivele sunt cultivate exclusiv în județul Neamț, în Gherăești, datorită condițiilor pe care le oferă pământul. Carol Iștoc, cel mai mare cultivator de andive din această regiune, are cultivată o suprafață de 1 hectar.

Fermierul a dezvăluit că munca nu este deloc ușoară pentru că începe în aprilie. Ogorul se îngrijește foarte bine vara, planta având nevoie de apă suficientă pentru a se dezvolta bine și pentru a avea rădăcini groase.

În octombrie se recoltează primele rădăcini (cotoare). Acestea sunt scoase de oameni cu ajutorul unui hârleț (cazma în sud), adică totul se face manual. Se folosește și un cuțit pentru a tăia frunzele și o parte din rădăcină. Ulterior, se duc la bordei.

Aceste bordeie sunt, de fapt, niște spații special amenajate, săpate în pământ, care sunt încălzite. În felul acesta se păstrează pentru iarnă. Pe de altă parte, planta are nevoie să fie prășită foarte des pentru că nu sunt folosite substanțe, erbicide.

„Cultiv un hectar de andive, cel mai mult din Gherăești, și vând în două piețe din București, în Drumul Taberei și Piața Matache și la piața locală din localitate, de aici. Eu duc andive din acestea, care cresc la noi.

Eu dau kilogramul cu 35-40 de lei, dar este și muncă multă, eu fac 4-5 tone la un hectar. Eu produc andive atât cât se vinde, noi mai producem și ceapă și cartofi. Eu pentru a produce un kilogram de andive investesc minim 15 lei.

Este normal să fiu pe plus odată ce am producție mai mare. Sămânța o produc tot eu, pentru că ce luam din Olanda costa foarte mult și atunci îmi produc sămânța singur”, a declarat Carol Iștoc pentru agrointel.ro.