Lista localităților în care telefonul poate intra involuntar în roaming. Vei plăti mai mult pentru apeluri, mesaje şi date mobile

Lista localităților în care telefonul poate intra involuntar în roaming. Vei plăti mai mult pentru apeluri, mesaje şi date mobile

Ne aflăm în plin sezon al vacanţelor, iar românii se deplasează mult şi în interiorul ţării, pentru a se relaxa în locuri precum cazanele Dunării sau Delta. În multe dintre dintre localităţile de aici, dar şi din alte zone de graniţă roamingul se poate activa involuntar, avertizează autorităţile.

Frontierele cu Moldova, Serbia şi Ucraina sunt cele mai “periculoase”

La costurile obişnuite ale unei vacanţe se pot adăuga, fără să ştim, unele neprevăzute, care ne ard la buzunar fără ca măcar să fi avut vreun beneficiu în schimbul lor.

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) avertizează că nu mai puţin de 350 de localităţi din România intră sub incidenţa roamingului involuntar, acesta putându-se activa în apropierea graniţelor, deşi ne aflăm pe teritoriul nostru naţional.

Roamingul involuntar se activează atunci când telefonul mobil se conectează automat la o rețea de telefonie mobilă dintr-o țară vecină, în timp ce utilizatorul se află într-o zonă de graniță. eroarea este cauzată de faptul că semnalul rețelei de telecomunicații din țara vecină este mai puternic decât cel al rețelei la care este abonat utilizatorul.

ANCOM îi avertizează în mod special pe cetăţenii care se apropie de frontierele cu Republica Moldova, Serbia și Ucraina, ţări non-UE, unde costurile suplimentare sunt semnificativ mai mari, tarifele de aici nefiind supuse reglementărilor comunitare.

În consecinţă, ANCOM de avertizează ca înainte de a călători în zonele de graniță să dezactivăm roamingul, pentru a preveni conectarea automată la rețeaua din ţara vecină. Dacă totuşi am uitat să dezactivăm roamingul şi telefonul deja s-a conectat la reţeaua din ţara vecină, trebuie să selectăm manual rețeaua la care suntem abonaţi, pentru a evita astfel roamingul involuntar.

19 judeţe se află sub incidenţa riscului de roamning involuntar

“Monitorizați costurile: Fiți atenți la costurile de roaming pe care le puteți suporta în cazul conectării la rețele străine. Verificați tarifele de roaming internațional aplicabile de către operatorul dumneavoastră.

Contactați operatorul: Dacă întâmpinați probleme legate de roaming involuntar sau aveți întrebări legate de tarifele de roaming, contactați operatorul dumneavoastră pentru a primi informații detaliate”, ne mai sfătuieşte ANCOM.

Cele 356 de localități din România aflate sub incidenţa riscului de roaming involuntar sunt în următoarele judeţe: Mehedinți (33 localități), Timiș (31 localități), Botoșani (29 localități), Satu Mare (28 localități), Bihor (26 localități), Iași (22 localități), Dolj (21 localități), Caraș-Severin (19 localități), Suceava (19 localități), Giurgiu (15 localități), Arad (15 localități), Constanța (13 localități), Călărași (13 localități), Vaslui (13 localități), Tulcea (13 localități), Galați (11 localități), Maramureș (11 localități), Teleorman (14 localități) și Olt (10 localități).

Click aici pentru a consulta lista completă a localităţilor aflate sub incidenţa riscului de roaming involuntar

Please follow and like us:
Pin Share