Locul din Europa în care se vorbește limba română la fel ca pe teritoriul țării noastre. Este limbă oficială și localnicii o folosesc în fiecare zi

Locul din Europa în care se vorbește limba română la fel ca pe teritoriul țării noastre. Este limbă oficială și localnicii o folosesc în fiecare zi

Într-un loc de-a dreptul minunat, limba română se vorbește ca la ea acasă. Chiar dacă nu este vorba despre România, oamenii de aici au îmbrățișat limba română, iar orice român care alege să viziteze acest loc se va simți ca acasă.

Locul special din Europa unde lumea vorbește limba română

Muntele Athos este un loc special, unde conexiunea cu Dumnezeu se simte din plin. Muntele Athos este situat în peninsula Halkidiki din nordul Greciei și este, mai degrabă, o comunitate monahală autonomă.

Acest loc excepțional mai poartă și numele de ”Sfântul Munte”, iar aici se află 20 de mănăstiri, dar și diverse schituri și chilii. România are și ea două schituri pe Muntele Athos și anume, Schitul Sfântul Ioan Botezătorul și Schitul Sfântul Dumitru.

În aceste schituri, așa cum era de așteptat, trăiesc zeci de călugări români. Din cele cinci limbi în care se oficiază slujbe pe Muntele Athos, limba română este una dintre ele.

Muntele Athos se află sub suveranitatea Greciei, iar accesul aici este controlat și permis doar bărbaților. Aceștia trebuie să obțină o permisiune specială care să le garanteze accesul pe munte.

Pe Muntele Athos trăiește o adevărată comunitate de călugări români

Limba oficială de pe Muntele Athos este limba greacă. Totuși, este permis că schiturile să slujească potrivit tradiției din care provin. Tocmai de aceea, în cele două schituri menționate, toate slujbele se țin în limba română.

În Schitul Sfântul Ioan Botezătorul sau Prodromu locuiesc 25 de călugări români. Schitul a fost întemeiat între 1852 – 1856 și este închinat Sfântului Ioan Botezătorul. Cel de-al doilea schit, Schitul Sfântul Dumitru sau Schitul Lacu este locuit și el de călugări români.

Călugării români nu locuiesc doar în ele două schituri menționate, ci și în alte mănăstiri grecești. La Vatoped, cea mai importantă mănăstire de pe Muntele Athos, se află o altă comunitate semnificativă de călugări români.

Toți călugării de pe Muntele Athos duc o viață ascetică și își dedică tot timpul rugăciunilor. Stilul lor de viață este unul destul de dur și se bazează pe rugăciune continuă și post.

De-a lungul timpului, Muntele Athos s-a conturat ca un loc sacru pentru creștinism. Călugării de aici au câștigat respectul tuturor datorită devotamentului religios pe care îl au.

Please follow and like us:
Pin Share