Locul din România, unic în Europa de Est, de care s-a ales praful. Autoritățile n-au făcut nimic să-l salveze: “S-au distrus”

Locul din România, unic în Europa de Est, de care s-a ales praful. Autoritățile n-au făcut nimic să-l salveze: “S-au distrus”

Locul din România, fără pereche în Europa de Est, a fost lăsat în paragină. Autoritățile nu au luat nicio măsură pentru a-l salva și acum este în ruină totală.

Locul din România, unic în Europa de Est, de care s-a ales praful

Este vora despre un muzeu din comuna Ripiceni, situat lângă Prut. Acesta găzduia una dintre cele mai impresionante comori arheologice din estul Europei. Din nefericire, locul a fost distrus din cauza nepăsării autorităților.

În acest mic muzeu din Ripiceni erau expuși numeroși fildeşi de mamut, descoperiți într-un sit arheologic din apropiere, de pe malurile Prutului. Din păcate, pe vremea lui Ceaușescu, valoroasele fosile au fost neglijate, aruncate pe jos și complet fărămițate.

În anul 1961, reputatul arheolog român Alexandru Păunescu, împreună cu o echipă de specialiști, au demarat cercetări la punctul numit „La Izvor”, pe malurile Prutului. Aceștia au descoperit că, în urmă cu 120.000 de ani, zona a fost locuită de un număr foarte mare de mamuți.

”Prin întinderea şi succesiunea numeroaselor dovezi de locuire şi bogăţia materialului, aşezarea de la Ripiceni Izvor, ale cărei sedimente se înscriu pe o grosime de circa 12-13 metri, reprezintă una dintre cele mai importante staţiuni paleolitice din România şi poate chiar din întreaga zonă Europei de est şi de est-centrală”, preciza Păunescu în lucrarea sa ”Ripiceni-Izvor: paleolitic şi mezolitic: studiu monografic”, potrivit adevarul.ro.

Fildeșii desoperiți au fost distruși din nepăsare: „A fost un genocid de patrimoniu”

În cei 20 de ani de cercetări în această locație, au fost descoperiți 10 fildeși uriași, de doi metri lungime și o grosime considerabilă. De astfel, în acest sit arheologic s-au mai găsit și măsele de mamut și alte resturi din scheletele giganților.

Unul dintre ei a fost dus la Muzeul de Arheologie din Săveni, care a devenit o atracție principală pentru turiștii străini. Acesta este considerat cel mai mare fildeș de mamut din sudul și estul Europei. De asemenea, muzeul găzduiește și alte fosile din Epoca Paleolitică, oferind o mai bună înțelegere a vieții din aceea perioadă.

Din cei 10 fildeși recuperați de Alexandru Păunescu, doar doi au fost salvați, în timp ce restul au fost pur și simplu dați uitării și distruși.

 „Ce s-a întâmplat acolo a fost un genocid de patrimoniu. Acei fildeşi de mamut erau mai mari decât cei de la Săveni. Erau extraordinari. Au fost lăsaţi până s-au făcut praf. S-au distrus. Nimeni nu a făcut nimic“, spunea în 2015 Aurel Melniciuc, arheologul botoşănean și director al Muzeului Județean de Istorie Botoșani.