Locul enigmatic din munți în care se spune că Decebal și-a ascuns comoara. Cetatea puțin cunoscută ale cărei origini rămân și azi un mister

Locul enigmatic din munți în care se spune că Decebal și-a ascuns comoara. Cetatea puțin cunoscută ale cărei origini rămân și azi un mister

În munți se află un loc misterios despre care legenda spune că Decebal și-ar fi ascuns comoara. Această cetate, puțin cunoscută, are origini neclare și rămâne neelucidată până în prezent.

Locul enigmatic din munți în care se spune că Decebal și-a ascuns comoara

Munții Sibiului ascund o poveste fascinantă despre o cetate misterioasă și o comoară pierdută. Vorbim despre Cetatea Salgo, ale cărei ruine se găsesc pe Vârful Cetății, la o altitudine de 1098 metri, aproape de satul Sibiel. Potrivit lengendelor, Decebal și-ar fi ascuns aici o mare parte din comoară.

Originea acestei fortificații este învăluită în mister. Unii spun că ar fi fost construită de daci, alții cred că datează din Evul Mediu. Dar cea mai interesantă legendă este cea pe care localnicii o transmit din generație în generație.

“Cetatea e de pe vremea uriașilor”, spuneau bătrânii satului în 1917. „Acolo și-a ascuns Decebal comorile de frica lui Traian. Dar, cum am zis, cetatea e de pe vremea uriașilor, căci cine ar fi putut clădi atâtea ziduri, în vârful unui munte atât de înalt și de râpos, decât uriașii?”, potrivit sibiunews.net.

Cetatea Salgo de la Sibiel, locul unde Decebal și-ar fi ascuns comoara: „Aur, argint, pietre scumpe”

Povestea comorii lui Decebal a prins viață și într-o legendă mai recentă. Se spune că prin 1860, un dezertor care se ascundea în pădurile din zonă ar fi descoperit intrarea într-un tunel secret.

Mergând printr-un tunel a dat de o încăpere cu tot felul de minunății: Doi ogari de metal. Decebal cu sfetnicii și cu soția sa Ezis, tot de metal scump; o cloșcă cu pui cu totul și cu totul de aur, apoi aur, argint, pietre scumpe, din care își umplu buzunarele și ieși afară”, explică un document găsit la Targu-Mures, conform sursei.

Astăzi, din măreața cetate au mai rămas doar câteva urme. Vizitatorii pot vedea fundația turnului de supraveghere, care avea o formă perfect circulară, și unul dintre ziduri. Se mai disting poarta de intrare și șanțul de apărare.

Pentru cei dornici de aventură, drumul spre cetate începe de la Pensiunea Sibiel, spre Crinți. Traseul este marcat cu bulină albastră și apoi galbenă, cu o durată de aproximativ o oră și jumătate de mers pe jos prin pădure.

Odată ajuns sus, priveliștea este spectaculoasă. Un vizitator recent povestește: “Sus e minunat, sunt niște panorame excepționale, când ieși de pe poteca închisă între copaci, vezi până hăt departe. Culmile din zare îți dau senzația că străpung cerul, că ajuns acolo l-ai putea atinge”, conform notițelor publicate pe singlescamp.ro.

Please follow and like us:
Pin Share