Lovitură pentru denunțătorul lui Coldea. Curtea de Apel refuză schimbarea judecătoarelor: ”Suspiciuni că imparțialitatea este afectată”

Lovitură pentru denunțătorul lui Coldea. Curtea de Apel refuză schimbarea judecătoarelor: ”Suspiciuni că imparțialitatea este afectată”

Cătălin Hideg, patronul companiei Sanimed International SRL, va fi judecat în apel de același complet, în ciuda faptului că Florian Coldea și Dumitru Dumbravă i-ar fi promis că vor interveni pentru el în justiție pentru o condamnare cu suspendare. După ce DNA i-a pus sub urmărire penală pe cei doi generali SRI, Hideg a solicitat schimbarea judecătoarelor, invocând ”suspiciuni de imparțialitate”, însă Curtea de Apel București i-a respins cererea.

Generalii SRI l-au asigurat pe Hideg că pot influența decizia Curții de Apel

Cu toate că Dumbravă și Coldea au fost puși sub acuzare pentru trafic de influență, după ce i-au transmis lui Cătălin Hideg că pot influența decizia instanțelor (de fond și de apel), instanța nu a luat în serios posibilitatea că asupra judecătoarelor ar putea plana o astfel de suspiciune.

Cele două judecătoare din completul desemnat să se ocupe de dosarul de corupție unde Cătălin Hideg este inculpat sunt Corina Ciobanu și Mariana Constantinescu. Prima a achitat-o pe Elena Udrea în dosarul Hidroelectrica (prescripție), iar cea de-a doua l-a condamnat la 3 ani și 10 luni de închisoare pe fostul colonel SRI Daniel Dragomir, tot pentru corupție.

În cererea de recuzare a completului, avocații lui Cătălin Hideg au invocat promisiunea făcută de generalii Coldea și Dumbravă, dar și pe cea a avocatului Doru Trăilă că ”magistrații Curții de apel vor putea da pedeapsa cu voie și în jos”, potrivit unor înregistrări aflate în posesia procurorilor DNA.

Avocatul lui Cătălin Hideg: ”I s-a promis că va primi o pedeapsă cu suspendare”

”În concret, pe parcursul judecării acestui dosar, atât la Tribunalul București, cât și în fața completului pe care astăzi înțelege să-l recuze, inculpatului Hideg Robertino Cătălin i s-a promis, pe de o parte, faptul că i se va ridica măsura controlului judiciar în cauza de față și, pe de altă parte, că va primi o pedeapsă cu suspendare față de pedeapsa cu executare primită în fața Tribunalului București.

Referitor la măsura controlului judiciar care urma să fie ridicată de către magistrații de la Curtea de Apel București, menţionează „avem o rază de speranță că veți putea pleca să vă rezolvați problema”.

Este vorba despre plecarea pe care inculpatul Hideg Robertino Cătălin o solicita pentru a merge în Emiratele Arabe Unite pentru a-şi rezolva probleme de afaceri în vederea plății către persoanele împotriva cărora a formulat denunț. Aşa cum a menţionat, menționat, a fost condiționat de plata unor sume de bani pretinse, ca și onorariul de avocat”, se arată în cererea de recuzare formulată de Cătălin Hideg.

Solicitarea de recuzare a completului a fost respinsă ”ca neîntemeiată” de Curtea de Apel București, ceea ce înseamnă că dosarul lui Hideg va fi judecat, în apel, de aceleași două judecătoare. Pe fond, Cătălin Hideg a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare. Magistratul de la Tribunalul București care a dictat pedeapsa se numește Cătălin-Gabriel Bunea și este cel despre care avocatul Doru Trăilă susținea că ”i-a fost student”.

Ordonanța DNA confirmă că Dumbravă și Coldea ”îl asigurau că lucrurile se vor rezolva la Curtea de Apel”

În Ordonanța prin care DNA îi pune sub acuzare pe Coldea, Dumbravă și Trăilă, se fac mai multe referiri la completul de la Curtea de Apel, care ar putea să-i ”îmblânzească” condamnarea lui Hideg, dacă acesta va plăti onorariile solicitate de gruparea generalilor pentru ”optimizarea” sentinței: 600.000 de euro.

”După pronunțarea hotărârii de fond, Coldea Florian, Dumitru Dumbravă și Trăilă Doru – Florel, în mod direct sau prin intermediul lui Tocaci Dan – Victor, au continuat să îi pretindă numitului Hideg Robertino Cătălin plata sumelor de bani prevăzute în contract, iar pentru a-l determina să efectueze aceste plăți îl asigurau că lucrurile se vor rezolva la Curtea de Apel București, că se întrevede o luminiță, că pot reduce numărul de ani „cu voioșie” și că există o speranță să poată fi lăsat să plece din țară pentru a-și rezolva problemele de afaceri și pentru a soluționa problema plăților.

Pentru a-l convinge pe martorul denunțător că ei sunt cei care controlează actul de justiție, atât Dumbravă Dumitru, cât și Trăilă Doru – Florel, s-au raportat la echipa lor ca la un complet de judecată, lăsând de înțeles că ei sunt cei care stabilesc pedepsele, hotărăsc dacă poate părăsi țara și au competența de a-l aduce înapoi dacă este nevoie”, se arată în ordonanța DNA.

Din perspectiva avocaților lui Cătălin Hideg, Ordonanța DNA ”relevă elemente suficiente care să fundamenteze suspiciunea rezonabilă că imparțialitatea completului este grav afectată”, argument respins de Curtea de Apel.

Procurorii, dezinteresați de influența pe care Coldea și Dumbravă o aveau în justiție

Potrivit normelor legale în vigoare, infracțiunea de trafic de influență există atunci când făptuitorul are în mod real influență asupra unui funcționar, dar și atunci când acesta lasă să se creadă că o are, chiar dacă în realitate nu este așa.

”Nu este relevant dacă intervenția s-a produs ori nu, precum și momentul în care aceasta s-a realizat, raportat la momentul săvârșirii uneia din acțiunile ce constituie elementul material al infracțiunii, deoarece producerea intervenției nu este o condiție pentru existența traficului de influență”, spun procurorii.

Cu alte cuvinte, suspecții din dosar pot fi găsiți vinovați indiferent dacă au intervenit cu adevărat asupra magistraților. Din ordonanță nu reiese dacă DNA a mers mai departe pentru a afla dacă generalii Coldea și Dumbravă au încercat cu adevărat să influențeze deciziile instanțelor sau dacă au intervenit pe lângă judecători, în schimbul sutelor de mii de euro pe care le-ar fi încasat.