Lovitură pentru Mugur Isărescu. Fiul guvernatorului BNR, care administrează afacerea familiei, este executat silit

Lovitură pentru Mugur Isărescu. Fiul guvernatorului BNR, care administrează afacerea familiei, este executat silit

La începutul acestei luni, Mugur Isărescu a primit un nou mandat de guvernator al BNR, de 5 ani, după ce membrii comisiilor de Finanțe-Bănci au dat aviz favorabil noului board al instituției bancare, iar plenul Parlamentului a votat noul Consiliu de Administrație. Isărescu a bifat până acum două perioade în fruntea BNR, 1990-1999 și 2000-2024, fiind cel mai longeviv conducător de bancă centrală din Europa.

Dosarul de executare al lui Costin Isărescu este din 17 iulie 2024

Mugur Isărescu are doi copii, pe Lăcrămioara, care lucrează pentru două companii,  una din domeniul imobiliar, cealaltă din domeniul IT, veniturile sale totale depășind 20.000 euro pe lună, și pe Costin, care se ocupă de afacerea familiei. El este administrator al SC Măr SRL, firma prin își desfășoară activitatea Casa Isărescu, care deține o cramă la Drăgășani, dar și o pensiune.

Fiul lui Isărescu a absolvit Arhitectura în 2012, dar el a devenit asociat și administrator în firma controlată de tatăl său încă din 2011. Numele lui Costin Isărescu apare într-un document emis de „Direcţia generală de impozite şi taxe locale a sectorului 1-Direcția administrare contribuabili persoane fizice – Serviciul executare silită, amenzi persoane fizice”.

Anunțul colectiv emis de autoritatea fiscală este din 6 septembrie 2024, conform datelor consultate de FANATIK, iar în dreptul lui Costin Isărescu este trecut „dosar de executare din 17 iulie 2024 (somație+titlu executare+cheltuieli executare)” cu numărul 1760523. În cazul neachitării obligațiilor fiscale la termenele de plată scadente (31.03 și 30.09 ale fiecărui an), organul de executare silită va proceda la declanșarea procedurii de executare silită prin emiterea somației și a titlului executoriu.

Conform ANAF, în cazul în care obligațiile fiscale nu vor fi achitate, se va proceda la continuarea formelor de executare silită prin popriri, sechestre sau valorificări. În cadrul Direcției Generale de Impozite și Taxe Locale a Sectorului 1 există Comisia de mediere în vederea identificării soluțiilor optime de stingere a obligațiilor fiscale pentru contribuabilii persoane fizice, aflați în procedura de executare silită.

Fiul lui Isărescu poate apela la comisia de mediere a Fiscului

Se menționează faptul că contribuabilul își poate exprima intenția de mediere în urma notificării transmise în termen de 15 zile de la data comunicării somației. Comisia de mediere efectuează analiza documentelor și informațiilor anexate de contribuabil la notificare, procedând la clarificarea întinderii obligației fiscale înscrise în somație și dacă debitorul are obiecții cu privire la aceasta.

De asemenea, organul fiscal face analiza, împreună cu debitorul, a situației economice și financiare a acestuia, în scopul identificării unor soluții optime de stingere a obligațiilor fiscale, inclusiv posibilitatea de a beneficia de eșalonare/amânare la plată prevăzute de legea prin care a fost aprobată procedura de acordare a eșalonării sau amânării la plată a obligațiilor fiscale.

Cheltuielile ocazionate cu efectuarea procedurii de executare silită sunt în sarcina debitorului. Executarea silită încetează dacă s-au stins integral creanțele bugetului local prevăzute în titlul executoriu, inclusiv majorările de întârziere, cheltuielile de executare silită precum și orice alte sume stabilite în sarcina debitorului sau dacă a fost desființat titlul executoriu.

Firma administrată de Costin Isărescu a bifat un profit de 1,25 milioane euro în 5 ani

Se poate ajunge și în instanță, în cazul în care debitorul contestă datoriile către Fisc sau dacă autoritatea fiscală nu a ajuns la o înțelegere cu acesta. Costin Isărescu s-a mai aflat într-o situație asemănătoare în martie 2016. Atunci, ANAF a publicat lista persoanelor fizice care aveau restanțe mai mari de 1.500 de lei la bugetele de stat. Lista cuprindea 187.230 contribuabili, printre care și Costin Isărescu, iar datoriile totale erau de 3,4 miliarde lei.

SC Măr SRL este controlată de familia Isărescu, adică de guvernatorul BNR, de soția acestuia, Elena, și cei doi copii, Lăcrămioara și Costin. Mugur Isărescu a împrumutat SC Măr SRL cu 1.345.029 lei, iar valoarea părților sociale (79.40 % din societate) este de 1.159.557,63 lei, conform ultimei declarații de avere a guvernatorului.

Conform datelor de la Ministerul de Finanțe, consultate de FANATIK, firma a fost mereu pe profit începând cu 2005. În ultimii cinci ani, SC Măr SRL a înregistrat următoarele profituri nete: 846.599 lei (în 2019), 1.879.530 (în 2020), 951.996 lei (în 2021), 1.362.335 lei (în 2022) și 1.136.657 lei (în 2023). Astfel, în această perioadă, firma familiei Isărescu a adus un profit net total de 6.177.117 lei, adică aproximativ 1,25 milioane de euro.

Please follow and like us:
Pin Share